Construcția unui nou grup energetic al CET Oradea va începe în vara acestui an

Construcția noului grup energetic al CET din Oradea, cea mai mare investiție a anului în Bihor, valorează aproape 37 de milioane de euro plus TVA și este programată să înceapă în vara acestui an.

Primarul Florin Birta a semnat marți contractul de execuție a lucrărilor cu Loial Impex, liderul de asociere, la sediul municipalității din Oradea. Acesta a fost descris ca unul dintre cele mai importante contracte pentru municipiul Oradea și cel mai mare contract de investiții pentru acest an.

Lucrările au fost atribuite asocierii de firme reprezentate de Loial Impex SRL, inclusiv Moldproiect ASD SRL și Engul SRL, care a fost singurul ofertant, oferind suma de 186,2 milioane de lei, echivalentul a 36,6 milioane de euro, fără TVA.

Municipalitatea orădeană este obligată să finalizeze investiția până la finalul acestui an pentru a nu pierde finanțările de la bugetul de stat în valoare de 117 milioane de lei.

Amenajarea noii instalații este cofinanțată prin programul Termoficare, care expiră în 2024.

Lucrările vor începe în cel mai scurt timp, iar executantul trebuie să depună garanția și să obțină autorizațiile necesare. Proiectanții vor începe să vină la Oradea săptămâna viitoare și să înceapă lucrul.

Conform directorului Termoficare, Călin Ungur, construcția efectivă a noii instalații va începe cel mai probabil în iunie, iar investiția trebuie finalizată până la sfârșitul anului pentru a nu pierde cofinanțarea de la bugetul de stat.

Vechiul grup energetic, format dintr-un cazan și o turbină pe gaz cu durata normată de viață expirată, va fi înlocuit cu patru motoare termice în cogenerare, cu funcționare pe gaze naturale, și două cazane cu apă fierbinte (CAF) cu capacitatea de 25 MW fiecare.

După finalizarea lucrărilor, noile utilaje vor fi pornite pe rând, în funcție de necesități, deservind necesarul de apă caldă și căldură al Oradiei împreună cu noua turbină pe gaz pusă în funcțiune de municipalitate în 2016 cu finanțare europeană.