Construcția sediului Tribunalului Alba ar putea începe în acest an

Construcția noului sediu al Tribunalului Alba, o epopee de zece ani, ar putea începe în 2024, după ani de documentație și birocrație. Liviu Odagiu, fost președinte al Curții de Apel Alba Iulia și actual membru CSM, a confirmat în data de 7 martie 2024 că faza de proiectare s-a încheiat.

Odăgiu a adăugat că ”anul acesta va fi scoasă prima cupă de pământ pentru ridicarea” sediului.

Proiectul pentru un nou sediu al Tribunalului Alba este în etapa de proiectare și documente de zece ani. În 2014, terenul de 15.000 de metri pătrați a fost trecut din domeniul Primăriei Alba Iulia în cel al Statului Român.

De atunci, proiectul a fost doar pe hârtie și în stadiul de promisiuni și discuții. În 2023, Florin Roman a anunțat că sediul Tribunalului va fi construit de Compania Națională de Investiții, prin fonduri din PNRR.

”La Tribunalul Alba s-au încheiat toate fazele de proiectare, mai aveau câteva mici detalii la partea de proiect până la faza de lansare a licitației și de execuție. Într-adevăr, lucrurile au mers greu în ultimii zece ani, dar este o certitudine, în ultimul an (n.r. 2023) s-a făcut mai mult pentru un nou sediu al tribunalului decât s-a făcut în toți ceilalți nouă ani de până acum. Da, este cuprins în PNRR un nou sediu al Tribunalului Alba și da, sunt convins că acest sediu va fi ridicat. Promisiunile de la nivel de minister și de la nivel de toți decidenții politici sunt că, anul acesta, ca să mă exprim în termeni plastici, va fi scoasă prima cupă de pământ pentru ridicarea sa”, a declarat Liviu Gheorghe Odagiu, fost președinte al Curții de Apel Alba Iulia și actual membru CSM.

Momentan, clădirea în care funcționează instanța se află în Piața Iuliu Maniu și este împărțită de două Parchete și de două instanțe de judecată. Procurorii și judecătorii își desfășoară activitatea în birouri mici, undeva la cinci metri pătrați suprafaţă de birou pe persoană. Rețineți că, în urmă cu 20 de ani, într-o ședință de Consiliu Local al Municipiului Alba Iulia, reprezentanții Tribunalului Alba au cerut prelungirea cu încă cinci ani a termenului de începere a construcției.