Vama va avea o clădire nouă, în Portul Constanța

Portul Constanța și Ministerul Finanțelor desfășoară o tranzacție de terenuri, cu efecte semnificative asupra infrastructurii portuare și a activității vamale. Conform acordului, Portul cedează un teren către Agenția Națională de Administrare Fiscală, DGRFP Galați, în timp ce Ministerul Finanțelor transferă un teren către Portul Constanța.

Tranzacția are la bază nevoia de modernizare a activității vamale, în special prin construirea unui nou sediu pentru Vama Constanța și amplasarea a două scannere pentru identificarea mărfurilor interzise.

Inițiativa a fost discutată de ani între Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor, deoarece cele două instituții administrează terenurile implicate. Scopul este de a optimiza infrastructura portuară și activitatea vamală.

Un aspect crucial al tranzacției îl reprezintă cererea Ministerului Finanțelor de a prelua un teren din administrarea Ministerului Transporturilor și de a-l concesiona Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru modernizarea activității vamale.

Pe de altă parte, Ministerul Transporturilor solicită preluarea unui teren de la Ministerul Finanțelor pentru a dezvolta infrastructura portuară.

Tranzacția este esențială pentru eficiența și securitatea operațiunilor portuare și vamale. Va fi discutată în ședința AGA a Portului Constanța pe 16 aprilie.