Competiție acerbă pentru contractul de modernizare a bazei aeriene Câmpia Turzii

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a primit cinci oferte pentru contractul de extindere și modernizare a bazei aeriene Câmpia Turzii, utilizată pentru operarea avioanelor multirol F-16 și a dronelor MQ-9 Reaper. Procedura de achiziție a fost lansată în decembrie anul trecut, iar valoarea estimată a lucrărilor pentru faza a doua se ridică la 446,4 milioane lei plus TVA.

Ofertele depuse și participanții la licitație

Printre competitorii pentru acest contract se numără PORR Construct, care are ca subcontractanți Focus Security Systems și High Tech Clima, și consorțiul Leviatan Design (lider) – Mithras Build – Ubitech Construcții – Copraag Antrepreneur – Confind, cu subcontractanți precum Col-Air Airport Solutions, Romtest Electronic și Lagan Aviation&Infrastructure Limited.

De asemenea, licitația a atras consorțiile Construcții Erbașu – Concelex – Frasinul, Strabag – ACI Cluj, și ConA Operations – UTI Construction and Facility Management.

Controverse și contestații

Licitația a fost contestată de Leviatan Design, companie care a câștigat faza 1 a modernizării bazei aeriene în 2021, considerând că are dreptul de a continua proiectul în mod direct, conform legislației privind achizițiile publice. Contestația a fost respinsă atât de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), cât și de Curtea de Apel Alba Iulia, instanțele statuând că MApN avea dreptul, dar nu și obligația de a atribui contractul fără licitație.

O altă contestație a fost depusă de Aduro SRL, companie care a obținut anterior un contract pentru modernizarea bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu. Aceasta se află în prezent pe rolul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Importanța strategică a modernizării bazei

Proiectul prevede construirea unui depozit de muniții, a unei platforme de operare și mentenanță pentru aeronave, a unui sistem modern de balizaj și a unei stații de intervenție pentru situații de urgență. Lucrările, programate să dureze 66 de luni, au ca scop alinierea infrastructurii bazei la standardele NATO și creșterea capacitatății de sprijin logistic pentru forțele aliate.

Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii a fost inclusă anul trecut în cadrul misiunii NATO de Asistență de Securitate și Instruire pentru Ucraina (NSATU), fiind desemnată drept locație pentru facilități logistice necesare sprijinului operațional aliat pe teritoriul României.