Se ridică primul cartier din județul Suceava care va avea doar case tradiționale cu specific bucovinean

În comuna Horodnic de Sus va fi ridicat primul cartier din judeţul Suceava care va avea doar case tradiţionale cu specific bucovinean. Cartierul va fi întins pe 5 hectare și va avea 45 de case, conform primarului localității, Valentin Luţa, citat de www.monitorulsv.ro.

Terenurile vor fi concesionate pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea cumpărării după construcţia caselor. „În multe localităţi din judeţ sunt numeroase case roz, galbene şi tot felul de culori. Din acest motiv vrem să redăm Bucovinei ceea ce este al Bucovinei. O zonă cu locuinţe tradiţionale din Bucovina”, a declarat primarul din Horodnic de Sus. El a precizat că licitaţia pentru concesionarea celor 45 de loturi de case va avea loc vineri, 25 august a.c., la sediul primăriei, şi deja au fost achiziţionate peste 50 de caiete de sarcini din partea celor interesaţi să-şi construiască locuinţe în noul cartier. Preţurile de pornire a licitaţiei sunt cuprinse între 2,8 şi 3,7 euro/metru pătrat.

Cei care vor concesiona terenurile vor avea la dispoziţie cinci sau şase tipuri de case în stil tradiţional bucovinean, toate locuinţele urmând să aibă acelaşi regim de înălţime, acelaşi aspect exterior, inclusiv în privinţa amenajării gardurilor şi a curţilor. „Cei care doresc să locuiască în acest cartier vor trebui să finalizeze casele, cel puţin la exterior, şi să amenajeze gardurile în maxim trei ani de la data semnării contractului. După ce îşi vor termina casele, cei care au concesionat îşi vor putea cumpăra pământul”, a explicat Valentin Luţa. El a adăugat că proiectele au fost realizate de un arhitect din Horodnic de Sus şi respectă stilul tradiţional din Bucovina. Cei care vor concesiona parcelele vor putea achiziţiona proiectele caselor la jumătate din preţul practicat pe piaţă pentru întocmirea acestor documente. „Putem să spunem că impactul acestui proiect este unul extraordinar. După ce l-am anunţat avem mesaje de susţinere, dar şi solicitări de parcele, din toată Europa şi chiar din SUA. Dacă vom reuşi să-l implementăm cu succes, consider că proiectul va fi unul cu totul inedit pentru judeţul Suceava”, a declarat primarul din Horodnic de Sus.