Apartamente pentru tinerii corporatişti din Pipera şi încă o clădire office în zona de centru-vest a Capitalei

Tinerii care lucrează în clădirile de birouri din nordul Capitalei au slabe şanse să-şi cumpere un apartament în zonă cu suprafaţa de circa 50 de metri pătraţi. Asta pentru că şi în trecut dar şi în prezent, cea mai mare parte a ofertei de acolo este de apartamente pentru familii, cu suprafeţe care sar de 100 mp, susţine Vladimira Novakova, managing director al Green Gate Development (vehiculul de investiţii al S Group Holding din Cehia). Green Gate Development este compania care a finalizat anul trecut clădirea de birouri Green Gate, situată între Marriott şi mall-ul Liberty Center din Capitală.

Drept urmare, cehii s-au gândit să ridice în primă fază un ansablu rezidenţial de 250-300 de apartamente în nordul Bucureştiului care să se potrivească acestui client ţintă de mai sus, într-o zonă care, consideră Vladimira Novakova, ar avea o cerere potenţială de peste 2.000 de locuinţe de acest fel.

”Noi acum suntem în perioada de colectare date și în curând vom începe procesul de due diligence pentru proiect. Cel mai probabil vom începe construcția anul viitor. Avem în vedere un parteneriat cu proprietarul terenului”, a declarat Vladimira Novakova.

Constatarea unei astfel de lipse de ofertă în piaţă pare să fi început cu experienţă personală a directorului citat, în zona de nord a Capitalei. ”Când am venit în România, am căutat un apartament și nu am găsit decât unul de 100 de metri pătrați. Nu aveam nevoie de 100 de metri pătrați. Lipsește de pe piață oferta de locuințe de circa 50 de metri pătrați pentru tinerii care termină facultatea, încep munca și pot să plătească o rată rezonabilă în loc de chirie. Vrem să construim apartamente de tip start-up, cu preţuri de circa 1.000 de euro pe metru pătrat”, a arătat Novakova.

O nouă clădire de birouri

De asemenea, S Group Holding se pregăteşte să mai construiască o clădire de birouri în zona de centru-vest a Capitalei. ”Va fi un proiect mai mic decât Green Gate pentru că vorbim și de un teren mai mic. Investiția depinde de modul în care vom dezvolta proiectul, dacă îl vom dezvolta în joint-venture, dacă vom construi în mai multe faze”, a explicat Novakova.

Chiar dacă nu a precizat cu exactitate unde anume în zona de centru-vest va fi viitoarea clădire de birouri, reprezentanţii dezvoltatorului au susţinut că apropierea de metrou nu a fost un criteriu important în alegerea terenului.

Green Gate, 80% închiriat

Clădirea finalizată anul trecut, care are patru subsoluri, parter, 11 etaje şi un etaj tehnic retras, a ajuns la un grad de închiriere de circa 80%. În prezent, mai sunt libere etajele 1 și 2 și doar câteva spații la celelalte etaje, mai precis un total disponibil încă de 6.500 mp.

Compania a atras în ultima perioadă noi chiriaşi precum Teleperformance Group (circa 3.000 mp), PowerTech Consulting (1.500 mp), Petkus, Heaton, dar şi companii locale precum Dexia Consulting, Arobs Transilvania sau Ambery Hall.