Investiţii de 15,7 miliarde de lei pe litoralul Mării Negre în ultimii patru ani

Dezvoltatorii au investit în ultimii patru ani de zile 15,7 miliarde de lei în construcţia de hoteluri, pensiuni şi vile turistice la malul Mării Negre, se arată într-o analiză efectuată de KeysFin. Ritimul construcţiilor se va intensifica însă în perioada următoare pentru că numărul autorizaţiilor de construcţie pentru clădiri rezidenţiale, hoteluri şi pensiuni a crescut cu 10% în ultimele 12 luni.

Conform analizei, în iulie au fost înregistrate aproape 500 de noi autorizaţii. Afacerile constructorilor de pe litoral sunt aşteptate să depăşească patru miliarde de lei în acest an. În urmă cu cinci ani, cifrele erau aproape la jumătate. „Există o creştere susţinută la nivel real a acestor investiţii faţă de ce s-a întâmplat în perioada de boom economic din 2006-2009. Se construieşte mai mult pentru că preţurile terenurilor au scăzut, iar pe de altă parte tot ce înseamnă construcţie veche nu mai este la fel de supralicitată cum era în trecut”, a spus Adrian Negrescu, project manager KeysFin.

Faţă de 2010, profitul net al companiilor de construcţii din Dobrogea a crescut cu 40 de procente. Iar experţii sunt de părere că în prima jumătate a lui 2015 statistica va arăta încă un avans de 20% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2014.

În Tulcea şi Constanţa, numărul firmelor de construcţii a crescut cu o treime în ultimii patru ani, ajungând anul trecut la aproape 3.500 de companii. Se lucrează în special la hoteluri de dimensiuni medii, de obicei de patru stele, iar staţiunile au şanse să le ajungă din urmă pe cele din Bulgaria.

„Acolo lucrurile nu mai au dinamica pozitivă din anii precedenţi. În Bulgaria sunt multe investiţii care sunt îngheţate, iar condiţiile macroeconomice cred că sunt mai favorabile pentru investiţii în zona de litoral din România”, a spus Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Cresc rapid investiţiile pe litoralul românesc fiindcă şi fluxul de turişti s-a schimbat. Bulgaria a căzut brusc din preferinţele turiştilor români. A fost ani la rând în top trei cele mai populare destinaţii pentru români. În 2015 nu a mai fost nici măcar în top cinci, declară reprezentanţii ANAT. În paralel, pe litoralul românesc s-au înregistrat în această vară weekenduri cu mai bine de 300.000 de turişti, un record pentru ultimii ani.