La Iaşi se investesc 6,5 milioane de euro pentru construcţia Arhivei Primăriei

Primăria municipiului Iaşi pregăteşte o investiţie de 6,5 milioane de euro pentru construirea unor corpuri de clădire ce vor găzdui arhiva instituţiei. Proiectul prevede ridicarea a două clădiri, una de trei etaje şi alta cu un etaj, precum şi consolidarea unui alt imobil. Investiţia va fi implementată pe o suprafaţă de aproape 5.000 mp pe strada Grădinari, undeva între blo­curile ANL Metalurgie şi strada Aurel Vlaicu, scrie www.ziaruldeiasi.ro.

Municipalitatea trebuie însă să demo­leze 10 corpuri de clădire aflate în prezent pe suprafaţa de teren şi care sunt într-o stare avansată de degradare. Într-o primă etapă, în realizarea inves­tiţiei consilierii locali vor aproba, vineri, în şedinţă ordinară, indicatorii tehnico-economici ai proiectului.

Valoarea estimată pentru lucrări se ridică la peste 28 milioane lei. Potrivit proiectului de hotărâre, principalul imobil unde se vor desfăşura activităţile va fi cel cu trei etaje.
„Etajele clădirii au planimetrie similară cu parterul, iar, din punct de vedere funcţional, fiecare etaj are destinaţia diferită. Astfel, la etajul întâi se află zona de restaurare a documentelor, la etajul doi se află zona de studiere şi copiere a documentelor, iar la etajul trei se află zona administrativă a clădirii“, se arată în documentul citat.

Suprafaţa construită a imobilului va fi de circa 400 mp, iar cea desfăşurată, de aproape 2.000 mp. Din clădirile existente pe terenul din Grădinari, municipalitatea vrea să păstreze un singur imobil, în timp ce alte 10 vor fi demolate.

„Corpul se află în stare de degradare din toate punctele de vedere, atât ca finisaje, cât şi structurale. Se propune consolidarea şi refuncţionalizarea acestuia: la parter se vor organiza spaţii cu funcţiunea de arhivă, o cameră de lucru şi grupuri sanitare, la etaj se vor prevedea spaţii pentru arhivă, birouri şi sala de conferinţe“, se precizează în proiectul de hotărâre.
În acelaşi timp, primăria propune construirea unui imobil cu un singur etaj, a cărui funcţiune va fi de legătură între corpul principal şi cel care urmează a fi renovat. Proiectul face parte din programul de dezvoltare „Retina“, care are ca scop revitalizarea şi regenerarea urbană.

„Amplasamentul se află pe str. Gră­dinari, nr. 26. Suprafaţa totală a te­renului este de 4.864 mp. În cadrul obiectivului de investiţii «Sediu Arhivă Primăria Municipiului Iaşi» se propune reabilitarea unei construcţii existente şi construirea unor corpuri noi cu funcţiunea arhivă“, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Investiţia este eşalonată pe doi ani, în primul an urmând a fi alocaţi 17,4 milioane lei, iar în cel de-al doilea, o sumă de 11,5 milioane lei. În proiectul de buget pe anul 2016, aflat în dezbatere publică, este alocată o sumă de numai 150.000 lei pentru obiectivul „construire sediu arhivă“.