Extinderea şi modernizarea aeroportului din Baia Mare se vor termina până în luna iulie

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat că aeroportul internaţional va fi redeschis traficului cel mai probabil în luna iulie. „După modul cum evoluează procedurile şi activitatea constructorului, cred că cel mai probabil în luna iulie aeroportul internaţional Baia Mare va fi redeschis traficului intern şi extern. Derulăm o investiţie de aproximativ 11 milioane de euro, sumă din care se prelungeşte calea de rulaj, adică pista, cu aproape 300 metri şi cu o lăţime de 45 de metri. Prelungirea pistei va permite aeronavelor mediu curier de pasageri şi marfă să aterizeze pe Baia Mare, iar de aici să plece spre alte destinaţii. Dacă nu realizăm această investiţie, cu siguranţă aveam de pierdut atât pe partea economică, dar şi pe cea turistică. A fost o investiţie mereu amânată din cauza unor greşeli administrative ale fostei conduceri aeroportuare, iar acum încercăm să recuperăm timpul pierdut ca apoi să devenim din nou atractivi mediului de afaceri şi pentru turism”, a spus Zetea, citat de Agerpres.

La data de 16 decembrie 2015, Regia Autonomă Aeroportul Internațional Baia Mare, în calitate de achizitor, asocierea STRABAG AG și SC CONSITRANS SRL, în calitate de prestator, au semnat contractul de Servicii de întocmire proiect tehnic, detalii de execuție, documentații în vederea obținerii avizelor, acordurilor și autorizațiilor, asistență tehnică din partea proiectantului pe toată durata de realizare a lucrărilor precum și execuția lucrărilor de „Extindere și modernizare suprafețe aeroportuare la Aeroportul Internațional Baia Mare”. Valoarea contractului de lucrări este 64.160.724,08 lei fără TVA.

“Extinderea și modernizarea suprafețe aeroportuare la Aeroportul Internațional Baia Mare” este o lucrare complexă, ce include următoarele componente: mărirea lungimii pistei de la 1790 de metri la 2150 de metri, lățirea porțiunii portante a pistei de la 30 de metri la 45 de metri și mărirea indicelui de portanță PCN-ACN la valoarea 57 (față de 19, cât este în prezent), în vederea creări posibilității operării unor aeronave de tip mediu curier.

Modelele de aeronave de calcul selectate în vederea dimensionării corecte a pistei sunt Boeing 737 seria 800 și Airbus A320 seria 200, cele mai des utilizate în prezent pentru cursele low cost mediu curier.