ARACO: Constructorii vor avea un an de inactivitate pentru că nu se organizează multe licitații pentru lucrări de infrastructură

Firmele care activează în sectorul construcțiilor riscă să aibă un an de inactivitate pentru că se organizează prea puține licitații pentru lucrări de infrastructură, consideră oficialii Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

„Lucrăm cu Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice pe ceea ce înseamnă finalizarea legislaţiei secundare, dar va mai dura câteva luni. Cu alte cuvinte, nu sunt nici condiţii legale şi nici semnale din partea Guvernului că ar vrea să relanseze investiţiile publice în acest an. 2016 va fi un an de minim, pentru că suntem captivi între cele două exerciţii financiare europene“, a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO, în cadrul Conferinţei Capital Piaţa Imobiliară în 2016.

Pentru 2017, patronatul se aşteaptă la o accelerare forţată a activităţii, pentru că volumele valorice ale programelor operaţionale sectoriale sunt foarte mari, iar timpul rămas la dispoziţie pentru finalizarea lor este redus la jumătate. „Mulţi constructori vor trebui să lucreze cu ochii pe ceas, pentru ca termenele negociate cu partenerii de contract să fie respectate“, spune Plosceanu.

Intensificarea activităţii de construcţii începând cu anul viitor va crea nevoia de personal cu calificări multiple, care nu poate proveni decât din zona tinerilor ingineri, consideră preşedintele ARACO. „După 3-5 ani de experienţă în companii, vor reuşi să joace rolul de management mediu şi superior“, adaugă Plosceanu.