Ritmul de creștere al consumului de ciment se va diminua în 2016

Producătorii de ciment din țară se așteaptă la o creștere de 4-5% a consumului în 2016, la jumătate din avansul consemnat în anul precedet. Cauzele reducerii creșterii sunt indeciziile politice în stabilirea proiectelor prioritare de infrastructură şi legea dării în plată determină producătorii de ciment din România să mizeze în acest an pe construcţiile nerezidenţiale.

„Pentru 2016 estimăm că piaţa va continua să crească cu circa 4-5%, având ca vector principal construcţiile nerezidenţiale. Legea dării în plată frânează deocamdată deciziile de construcţii rezidenţiale. Deja se vede că în primele două luni cererea de autorizaţii de construcţie s-a diminuat faţă de aceeaşi perioadă din 2015“, a declarat Mihai Rohan, preşedintele Patronatului din Industria Cimentului şi Altor Produse Minerale pentru Construcţii din România (CIROM), citat de Capital.

Anul trecut, piaţa construcţiilor a avut la formarea Produsului Intern Brut al ţării o contribuţie valorică egală celei înregistrate în anul de vârf 2008, respectiv 53 miliarde de lei.

Producătorii de ciment au urmat trendul pozitiv al pieţei şi au raportat un consum cu 10,8% mai mare faţă de 2014, ajungând la circa 8,15 milioane de tone vândute, un vârf al ultimilor şase ani, conform Capital. Creşterea este pusă pe seama lucrărilor de reparaţii capitale, care au generat un consum mai mare cu 31,8% comparativ cu 2014, şi a celor de reparaţii curente, care au consemnat un avans de 13,3%, în timp ce construcţiile noi au avut o creştere de doar 5,2%, se arată în sursa citată.

Rohan susține că, din cauza indeciziei politice în stabilirea proiectelor prioritare şi a neaprobării Master Planului de transport, segmentul de infrastructură nu va putea avea o contribuţie la creşterea pieţei cimentului. „Suntem în faza continuării unor proiecte începute şi a studiilor de fezabilitate pentru cele noi“, adaugă acesta. El aşteaptă un reviriment al sectorului de infrastructură abia din 2017. Până atunci, lucrările solicitate de sectorul privat continuă să aibă o pondere de circa 75% din activitatea întregii pieţe a construcţiilor.