JLL: Valoarea tranzactiilor imobiliare a crescut cu 80% în primul semestru

Volumul tranzacțiilor imobiliare din România din primul semestru este estimat la 340 milioane de euro, nivel cu 80% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut (187 milioane de euro), conform JLL, firmă specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor, dedicate domeniului imobiliar.

În primele șase luni au fost consemnate atât tranzacții care au vizat achiziții de proiecte, cât șiunele care au auavut ca obiect preluarea controlului integral a unor co-proprietari asupra unor proiecte.

București a atras aproape 48% din volumul investițiilor, dar de asemenea, am fost martorii primei tranzacții semnificative de după 2008 din afara Bucureștiului, în Sibiu. Volumele au fost echilibrate din punct de vedere al segmentelor de piață între retail (45%) și birouri(38%), în timp ce sectorul industrial a atras 17% din tranzacții. De menționat, că 8% din volumul tranzacțiilor reprezintă preluarea unei clădiri de birouri de către banca finanțatoare.

Cea mai mare tranzacție înregistrată în prima jumătate a anului a fost achiziția Sibiu Shopping City de către NEPI de la ARGO pentru 100 milioane de euro, reprezintând cea mai mare tranzacție cu o singură proprietate realizată în afara Bucureștiului după criză. O altă tranzacție notabilă este consolidarea poziției GTC în complexul City Gate prin achiziția participației de 40% deținută de Bluehouse în proiect.

Andrei Drosu, Consultant Research Department JLL România, comentează: ”Previziunile macroeconomice pentruRomânia par pozitive, cu o prognoză privind creștere economică care a fost menținută la 4,2% chiar și după rezultatul referendumului din Marea Britanie. Acest lucru ar trebui să facă din România unul dintre performerii din Europa în 2016. Având în vedere disponibilitatea de proiecte de bună calitate (în special birouri) care vor apărea pe piață în următoarele 12 luni și menținerea unei diferențe importante între randamentele oferite de România, pe de o parte, și Polonia sau Cehia, pe de altă parte, investitorii ar trebui să profite de avantajele condițiilor curente și să își întoarcă atenția spre România și spre produse mai bine poziționate pe piață”.

Cei mai activi cumpărători din prima jumătatea a nului au fost NEPI (124 milioane de euro) și GTC (80 milioane de euro), fiecare dintre aceștia realizând câte 2 tranzacții.

Randamentele pe piața de birouri sunt de 7,5%, cu doar 0,25 puncte procentuale mai mari decât cele de pe piața de retail (7,25%), în timp ce proiecte industriale au randamente de 9%. Randamentele s-au redus cu 0,25-0,5 puncte procentuale în ultimele 12 luni, dar se estimează o nouă scădere pentru a doua parte a anului.

Silviana Badea, National Director, Head of Capital Markets JLL România, comentează: ”Brexit-ul ar trebui să aibă un efect redus pe termen scurt și mediu asupra economiei românești atâta timp cât întreaga economie de la nivelul Uniunii Europene nu va suferi alte șocuri neașteptate. Investitorii care se uită la proprietăți cu probleme financiareîn Romania se vor strădui să le găsească pe cele care pot fi puse pe picioare. Condițiile de finanțare s-au îmbunătățit în ultimele 18 luni, iar creșterea apetitului băncilor pentru produse bune, deținute de dezvoltatori serioși încurajează acest flux de capital. Pe de altă parte, ar putea trece câteva luni până efectul Brexit-ului să se așeze și ă se contureze un trend clar”.