DTZ Echinox: Stocul modern de spații industriale și logistice din afara Bucureștiului a ajuns la 1,3 milioane de mp

La finalul S1 2016, stocul modern de spații industriale și logistice din afara Capitalei a ajuns la 1,3 milioane de metri pătrați, depășind stocul din București cu aproximativ 30%, se arată într-un comunicat al DTZ Echinox. Regiunea cu cel mai mare stoc din afara Capitalei este zona de Vest – 33%, urmată de Sud (31%) și Nord-Vest (18%). Orașele cel mai bine reprezentate din punct de vedere al dezvoltărilor realizate sunt Timișoara (300,000 mp) și Ploiești (peste 250.000 mp), ambele cumulând aproximativ 50% din stocul național (excluzând București).

În ultimii doi ani și jumătate, volumul spațiilor tranzacționate în afara Capitalei a fost de aproximativ 400.000 mp. Regiunea de Vest, deși are cel mai mic număr de locuitori, iar venitul mediu lunar este cel mai ridicat în comparație cu celelalte zone analizate, a atras 45% din cerere, cu 175.000 mp din total.

În București, cererea raportată la aceeași perioadă a depășit 250.000 mp, ea provenind în principal din segmentul logistic, retail și comerț online. În prima jumătate a acestui an s-au închiriat peste 80.000 mp în proiectele dezvoltate de marii jucători – P3, CTP și Immofinanz (Logicor).

Orașele cele mai atractive pentru companiile noi care intră pe piață sau cele în căutare de extindere a unităților de producție / depozitare sunt: Cluj, Sibiu, Brașov, Timișoara și Ploiești.

„Există o efervescență a sectorului industrial – manifestată din perspectiva producătorilor, a retailerilor și logisticienilor în căutare activă de spații. Acest optimism pentru piața din România vine ca raspuns la climatul economic pozitiv, forța de muncă disponibilă și calificată, precum și la încrederea în dezvoltarea viitoare a țării. În paralel, dezvoltatorii s-au remarcat printr-un interes crescut pentru achiziții de terenuri în București și în celelalte orașe, pentru a răspunde acestei cereri dinamice și diversificate, având deschidere chiar si pentru proiecte speculative”, a spus Rodica Tarcavu, Senior Broker Industrial Agency DTZ Echinox.

Per ansamblu, peste 70% din volumul investițional privat înregistrat în afara Capitalei se regăsește în regiunile Sud, Centru și Vest.

„Cu siguranță existența a peste 600 km de autostrada și a două coridoare Pan Europene sunt motivele principale pentru care zonele Sud, Centru și Vest sunt cele mai atractive regiuni pentru investiții private. Până la finalul anului 2017 sunt așteptate investiții private în zonele de Centru și Sud-Vest, sectorul auto păstrându-și poziția de lider”, a declarat Mihaela Galatanu, Head of Research DTZ Echinox

Mai mult de jumătate din volumul total al investițiilor private din afara Bucureștiului au fost înregistrate în sectorul Automotive (aproximativ 60%). Companii precum Continental, Delphi Corporation, Autoliv, Yazaki sau Johnson Controls au pe teritoriul României minimum patru unități de producție fiecare.

În ciuda faptului că sunt printre cele mai puțin dezvoltate regiuni din țară, zonele de Sud-Vest și Sud-Est au un mare potențial de dezvoltare, datorită terenurilor disponibile și a infrastructurii. Prin urmare, regiunile au atras dezvoltatori precum WDP sau Helios Phoenix, care au ales să investească în terenuri sau să dezvolte unități pentru chiriași precum Faurecia sau Yazaki.

Dacia Renault, Smithfield Foods, Pirelli sau EGGER se numără printre companiile care au făcut cele mai mari investiții private în afara Capitalei.

Untitled