Legislație: Un proiect guvernamental va obliga dezvoltatorii să construiască locuințe ieftine

Un document numit Strategia Națională de Locuire întocmit de Ministerul Dezvoltării, aflat în încă în fază de lucru, va obliga dezvoltatorii ca 20% din locuinţele pe care îşi propun să le construiască să aibă un preţ mai mic de 50.000 euro, ca o condiţie de obţinere a autorizaţiilor de construire. Documentul în cauză trasează harta locuirii în România până în 2020, conform revistei Capital.

„Drept condiţie pentru a acorda unui dezvoltator autorizaţia de construire pentru un anumit număr şi tip de locuinţe, autoritatea locală impune ca un anumit procent din aceste locuinţe să fie la un preţ redus. (…) Se poate solicita doar ca un anumit procent – de exemplu 20% – să aibă un preţ mai redus decât, de exemplu, 50.000 euro”, se spune în documentul citat.

În aceeaşi strategie se propune încheierea de parteneriate cu dezvoltatorii privaţi în vederea construirii de locuinţe sociale noi în cadrul unor acorduri de tip construire – exploatare – transfer. Cu alte cuvinte, primăriile ar urma să pună la dispoziţie terenul şi infrastructura, iar dezvoltatorii să construiască locuinţe din care să încaseze chiria pe o perioadă de circa 30 de ani, ulterior dreptul de proprietate urmând a fi transferat primăriilor, conform Capital.