Noul pod de peste Timișul Sec, de la Tărlungeni, va fi gata la 10 octombrie

Noul pod de la Tărlungeni, început de la zero în urmă cu 14 luni, ar putea fi deschis circulației la 10 octombrie, arată www.monitorulexpres.ro. În prezent, construcția se află în ultima etapă a lucrărilor, fiind aduse şi grinzile care vor fi aşezate peste pilele forate în albia rîului.

„În ultimele 14 luni, lucrările s-au desfăşurat corespunzător şi au respectat graficul, iar acum sunt în curs de finalizare acele intervenţii din albia râului, care au fost cele mai complexe de până acum. Începând de azi (de ieri, n.r.) se vor monta şi grinzile, care au o lungime de cîte 24 de metri fiecare şi care reprezintă, de asemenea, o operaţiune complexă, iar apoi urmează turnarea planşeului de beton şi efectuarea marcajelor. Vremea se pare că va fi bună în următoarea perioadă, astfel că noi estimăm ca pînă la 10 octombrie noul pod să fie gata şi să putem circula pe el“, a declarat ieri managerul public al municipiului Braşov, Miklos Gantz, citat de sursa amintită. Lucrarea la podul peste Timişul Sec este realizată de SC Recon SA, care a câştigat contractul în urma unei licitaţii în care a venit cu o ofertă de 3,796 milioane lei (cu TVA inclus) pentru executarea proiectului.

Pentru transportul şi aşezarea lor grinzilor a fost nevoie de vehicule de mare gabarit şi de o macara cu braţ de 40 de metriu. În total, la acest pod se vor folosi opt grinzi din fier-beton, fiecare a cîte 24 de metri lungime de un metru înălţime, care vor completa structura de rezistenţă a trecerii. Grinzile vor fi aşezate peste cei patru piloni foraţi, care au fost montaţi în acest an în albia rîului. Ca structură, podul va avea două culee şi o pilă fundată indirect pe cei patru piloni cu diametru de 1,8 metri, foraţi pînă la o adîncime de 23 de metri. În final, noul pod de peste Timişul Sec va avea o lungime de 56,6 metri, cu două deschideri, fiecare a cîte 23,75 de metri. Lăţimea sa va fi de 11,3 metri, partea carosabilă ocupînd 7,8 metri.