Refacerea zidurilor fortăreței din Oradea costă 18 milioane de euro

Refacerea zidurilor fortăreței din Oradea costă 18 milioane de euro, susțin autoritățile locale, citate de DigiTV. „Din păcate, actualele surse de finanţare nu depăşesc o sumă de 5 milioane de euro. Ca atare vom merge pe tronsoane şi vom accesa surse de finanţare încrucişate în aşa fel încât într-o perspectivă de 10, maxim 15 ani să terminăm tot ce înseamnă bastioane curtine şi contraescarpe”, a precizat şeful biroului Administrare şi Dezvoltare a Cetăţii Oradea.

Autoritățile locale au cheltuit 20 de milioane de euro pentru restaurarea clădirilor din interiorul cetății. Proiectul pentru finanțare cu bani europeni pentru refacerea zidului va fi depus în curând, dar o parte din lucrările arheologice sunt deja începute.

Împrejmuirea cetăţii a fost începută de Ioan Sigismund şi continuată de ingineri italieni în timpul principilor Stefan Bethlen şi Gabriel Batory. Bastionul Bethlen a fost ultimul construit, în 1627. „Cetatea bastionară – primele menţiuni apar chiar în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, când principii transilvăneni decid a reconstrui întreaga cetate medievală în cea actuală cu formă bastională, în formă de stea”, explică Nandor Mihalca, muzeograf.

Specialiştii fac acum săpături ca să stabilească situaţia fundaţiei ce susţin zidurile.