Adiacent va termina renovarea Pavilionului C al Academiei Române, filiala Iași

Compania SC Adiacent SRL din Hârlău şi-a adjudecat, în urma unei licitaţii, contractul pentru continuarea lucrărilor de reparaţii capitale la Pavilionul C al Academiei Române, situat în municipiul Iaşi, pe strada Codrescu nr. 6, scrie www.ziaruldeiasi.ro. După finalizarea lucrărilor, clădirea va deveni noul sediu al Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”. Asociat-unic şi administrator la SC Adiacent SRL figurează Constantin Vulpe.

Conform datelor publicate pe sistemul electronic de achiziţii publice, contractul presupune realizarea de amenajări exterioare, montarea de instalaţii sanitare, termice şi electrice în interiorul clădirii, instalarea echipamentelor de supraveghere video, a mobilierului şi a aparaturii pentru detecţia şi alarmarea în caz de incendiu.

Valoarea estimată iniţială a contractului a fost de 672,936 lei, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. În afară de SC Adiacent SRL, la licitaţie au mai depus oferte firmele Romold, MA.SA Tehnology, Inbit, Green Terra şi Tec Telecom. Contractul presupune finalizarea lucrărilor în termen de 4 luni de la data atriburii acestuia.

Renovarea clădirii respective a început anul trecut, în urma unei donaţii de 100.000 euro din partea principelui Mihail Dimitrie Sturdza, cu scopul de a construi un nou sediu pentru Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“ din Iaşi. Fostul sediu, aflat pe strada Lascăr Catargi, a fost retrocedat în instanţă, în anul 2012, unor cetăţeni israelini de origine română. Imobilul a fost cedat gratuit în noiembrie 2014, pentru o perioadă de 49 de ani, filialei din Iaşi a Academiei Române, iar proiectul demarat anul trecut a fost împărţit în două părţi, din lipsă de fonduri. Anul trecut s-a lucrat doar pe partea de construcţie.

„Prinţul Sturdza nu a avut în intenţie să doneze o clădire, ci o sumă de bani care a fost folosită la primul proiect de reparaţie a clădirii. Adresa este însă cumva problematică. Deşi proprietatea e pe strada Codrescu nr. 6, intrare la clădire este mai degrabă dinspre Sărărie. Când va fi proiectul gata vom încerca să gândim o soluţie ca să facem o intrare care să respecte adresa oficială”, a declarat Mihail Voicu, preşedintele Academiei Române, filiala Iaşi, citat de www.ziaruldeiasi.ro.

Lucrările de anul acesta au continuat cu bani de la Academia Română, însă, deşi clădirea se anticipează că va fi gata până în decembrie, darea în funcţiune va mai dura. „Darea în funcţiune mai durează fiindcă trebuie să mutăm o bibliotecă foarte mare, a Institutului Xenopol, care este răspândită prin tot oraşul. Ne va fi şi mai greu să facem asta pe condiţii de iarnă, dar vom vedea“, a spus Voicu.