Valoarea estimată a investițiilor la aeroportul din Ghimbav, Brașov, a crescut

Studiul de fezabilitate revizuit pentru finalizarea construcției Aeroportului de la Ghimbav, județul Brașov, elaborat de compania de consultanță Iptana și aprobat în ședința de plen a CJ Brașov, arată că valoarea investiției cu tot cu TVA este de 57,5 milioane de euro, cu 3,5 milioane de euro peste estimarea făcută de Adrian Veștea, președintele Consiliului Județena, în luna octombrie.

„Încă de la începutul acestui mandat am încercat să găsim partea legală ca să continuăm investiţia. Azi vor fi aprobaţi indicatorii tehnico-econnomici, după care vom avea caietele de sarcini şi vom încerca ca până la începutul anului viitor, cel târziu, să începem procedurile de achiziţie pentru prima etapă. La două săptămâni de la intrarea în legalitate cu terenul, am definit actualizarea”, a declarat Veştea.

Laurențiu Matache, director departament infrastructură aeroportuară, a explicat care sunt lucrările ce vor trebui făcute la Ghimbav. „Va trebui finalizată canalizarea pluvială, care a fost realizată doar la zona de amprentă a pistei. Apoi va trebui realizată o cale de rulare care să facă legătura între pistă şi platforma de staţionare aeronave, care va fi prevăzută pentru 3 aeronave pentru început, dezvoltarea acesteia urmând să se facă etapizat, pe măsură ce traficul va creşte. Ulterior vor trebui amenajate clădirile: terminalul, un prim modul pe 3.600 mp cu o capacitate de 400 de pasageri, adică 2 aeronave, cu sosiri plecări interne şi internaţionale. De asemenea, este necesară ameanajarea remizei pentru autospecialele de stins incendii, 7 autospeciale, ceea ce va face aeroportul mai atractiv pentru anumite companii aeriene, dar şi amenajarea de puncte de control acces, un turn de control şi parcare publică. Un prim modul va fi dezvoltat modular cu 170 de locuri, dar şi locuri autobuze şi autocare, dar şi transport public”. De asemenea, ar urma să fie realizată şi devierea canalului colector Besălcin până în Bârsa. În conformitate cu studiul de fezabilitate prezentat de IPTANA, în primul an investiţional ar urma să se facă calea de rulare între pistă şi platformă, platforma de parcare a aeronavelor, dar şi echipare cu balizaj a căii de rulare şi a platformei, precum şi realizarea unor elemente de protecţie la banda pistei în caz de ieşire în decor a aeronavei. Preţul pentru finalizarea aeroportului se ridică la suma de 47 de milioane de euro. „Costul investiţiei de bază este de 39 de milioane de euro, însă cheltuielile totale, dacă luăm în calcul şi cheltuielile cu autorizările şi alte taxe se va ajunge la 47 de milioane de euro”, a spus Matache.

Veştea a spus că pentru 2017, într-o primă etapă, va fi prevăzută în bugetul Consiliului Judeţean suma de 10 milioane de euro pentru lucrările la calea de rulare şi platformă. „Vom începe procedurile pentru proiectare şi execuţie la prima etapă, urmând ca în fiecare an să avem lucrări, astfel încât până în 2020 acest proiect să fie realizat. În afară de cele 10 milioane vor mai trebui 29 de milioane de euro pe partea de lucrări. Pentru finalizarea investiţiei, vom gândi forma asociativă cu ceilalţi parteneri, Municipiul Braşov, Municipiul Sfântu Gheorghe şi CJ Covasna, şi conturarea bugetului necesar”, a mai spus șeful CJ Brașov.