Castelul Salbek din Petriș, județul Arad, va fi restaurat și transformat în hotel de lux

Compania londoneză OMC Investments Ltd a achiziționat castelul Salbek din localitatea Petriş, județul Arad, CU 700.000 de euro și intenționează să îl transforme în hotel și sediu de fundaţie cu activităţi culturale, scrie Profit.ro. Conform autorităților locale, noii proprietari ar lucra la proiect cu specialiști care au participat la restaurarea unor imobile din satul transilvănean Viscri, unde Prințul Charles vine în vacanțe. Imobilul va fi administrat de Fundația Botnar.

Potrivit Artmark, casa care a scos la licitație castelul, lucrările au fost finalizate după 1811, atunci când a fost supraetajat de către Von Matei Salbek. Noul aspect este diferit față de cel vechi, care era sub formă de cetate.

Construcția este din cărămidă arsă, cu planșee drepte având pardoseli din parchet în formă romboidală, dușumele de scândură și ciment. Parcul din jurul castelului, în suprafață de 16,7 hectare, are numeroși arbori, printre care și câțiva stejari seculari.

Reședința nobiliară a rămas în proprietatea familiei Salbek până la instaurarea comunismului, ulterior fiind confiscată de către stat. A fost amenajată pentru o școală specială, iar apoi a fost folosită drept azil pentru bolnavi psihic. Foștii proprietarii au revendicat imobilul și l-au câștigat în 2009, de când a rămas nefolosit.

Irina Onescu, primarul localității Petriș, susține că că noii proprietari au în vedere să pună în valoare zona, iar castelul să devină o atracție turistică internațională. ”Este o clădire cu valoare arhitecturală mare și cu potențial uriaș de atragere a turiștilor. Seamănă izbitor cu Casa Albă”, a spus primarul.

Conform sursei citate, delegația prezentă recent la Petriș a anunțat că imobilul va fi transformat într-un hotel de lux și va servi, de asemenea, drept sediu pentru Fundația Botnar. Anexele ar urma să fie amenajate pentru activități culturale, cum ar fi ateliere de artizanat și meșteșuguri. ”Reprezentanții fundației ne-au transmis că vor să se implice foarte mult în viața comunității. Cred că Petriș va deveni un reper al zonei, având în vedere succesul pe care l-a cunoscut satul Viscri. Oamenii de acolo au ajuns să trăiască din turism, ceea ce s-ar putea face și aici. Administrația locală va sprijini acest proiect cu tot ce se poate, iar sătenii vor fi încurajați să investească în proprietațile lor”, a declarat Irina Onescu.

Tranzacția prin care Castelul Salbek a intrat în proprietatea englezilor a fost finalizată printr-un concurs de oferte, cu un preț aproape dublu față de cel de pornire.

”A fost un concurs de oferte și cel care a oferit mai mult nu a dorit ca prețul să fie făcut public. Pe site-ul Artmark Historical Estate castelul a avut un preț de pornire de 350.000 de euro și s-a vândut cu aproape dublul acestuia”, a declarat un reprezentant Artmark pentru News.ro.

Firma Hammond, Minciu & Associates a fost cea care a lucrat îndeaproape cu consilierii internaționali ai OMC Investments Ltd. din Londra pentru a finaliza tranzacția.

viewscnt