Palatul Bánffy din Cluj-Napoca va fi reabilitat

Palatul Bánffy, clădire care găzduiește Muzeul de Artă Cluj, va fi reabilitate, conform unui proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici elaborat de președintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe. Documentaţia elaborată în acest scop arată că faţada principală – vest şi faţada posterioară – est, sunt degradate la nivelul finisajelor, elementelor decorative şi închiderilor, dar şi la nivelul elementelor structurale, existând riscul de căderi parţiale ale acestora, scrie someseanul.ro.

Raportul, avizat deja favorabil de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale – Direcţia Patrimoniu Cultural, propune realizarea unui sistem eficient de evacuare a apelor pluviale, de protecţie la umiditatea solului, reţeseri, injectări pentru refacerea continuităţii diafragmelor, fixarea componentelor de piatră. Astfel, sunt necesare lucrări de restaurare a faţadelor est şi vest, respectiv a gangului principal de sub logie, în rezalitul central. De maximă necesitate sunt lucrările de restaurare a faţadei vestice, în vederea punerii în siguranţă a elementelor şi finisajelor, reîmprospătării aspectului şi armonizării din punct de vedere estetic şi faţadei la frontul Pieţei Unirii. Intervenţiile vor cuprinde inclusiv lucrări de refacere/reparare a elementelor învelitorii şi a sistemului de preluare şi conducere a apelor pluviale, respectiv restaurarea elementelor artistice, îndeosebi a celor de piatră.

Toate aceste lucrări de reabilitare a Palatului Bánffy, clădire compusă din două corpuri, amplasate pe un teren cu o suprafaţă totală de 3.284 de m², urmează să se desfăşoare pe parcursul a doi ani calendaristici, conform graficului de eşalonare propus – anul 1 – cca. 58 % şi anul 2 – cca. 42 %, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 4.549.008 de lei, la care se adaugă TVA.

,,Prin intermediul acestei iniţiative îmi doresc să evităm riscul de a pierde o serie de elemente extrem de valoroase din punct de vedere artistic, cultural şi istoric, contribuind în acelaşi timp la creşterea atractivităţii patrimoniului arhitectural din centrul istoric al Clujului. Totodată, lucrările de reabilitare propuse au ca scop crearea unui cadru adecvat pentru multitudinea de evenimente culturale găzduite de Palatul Bánffy”, a declarat Tişe.

Palatul a fost construit între 1774 și 1785 pe laturile unei curți rectangulare de către contele Gheorghe (György) Banffy. Acesta este considerat a fi cea mai reprezentativă clădire în stilul baroc din Transilvania.