Care sunt cele mai noi proiecte imobiliare din Iași

Consiliul Local Iași a aprobat dezvoltarea mai multor blocuri și vine în zone precum CUG, Bucium, Galata, Copou şi Vlădiceni. Următorul pas constă în eliberarea autorizaţiilor de construire, scrie www.ziaruldeiasi.ro.

Investitorul Petro Grup, companie cunoscută în oraş pentru o serie de blocuri construite, va construi cinci blocuri, dintre care trei vor avea patru etaje, iar celelalte două 11 etaje în capătul CUG-ului, pe malul Lacului Valea Adâncă. Ansamblul rezidenţial are o deschidere de circa 75 metri la Aleea Tudor Neculai. Petro Grup are la dispoziţie o suprafaţă de aproape 8.300 mp, iar destinaţia actuală a terenului este de păşune. În Planul Urbanistic General (PUG), fo­losinţa suprafeţei este de spaţii plantate pentru loisir, dar, prin documentaţia propusă de Petro Grup, func­ţiunea este schimbată astfel încât să permită construirea de locuinţe colective. „Conform planşelor ataşate la planul urbanistic zonal vor fi amenajate 242 de locuri de parcare. Accesul se rea­lizează din Aleea Tudor Neculai, în partea de est a amplasamentului, iar accesul pie­tonal va fi asigurat prin trotuare de minimum un metru. Zona este echipată cu utilităţi, devierile reţelelor se vor realiza anterior investiţiei de bază (înlocuire conductă transport gaze naturale). Spaţiile verzi vor fi amenajate în procent de 15%“, se arată într-un raport semnat de arhitectul şef interimar al Iaşului, Alexandru Mustiaţă. Pentru fiecare construcţie care va fi edificată în zonă, Primăria a transmis investitorului că trebuie să solicite avizul Comisiei de Versanţi a municipalităţii, susține sursa citată.

Firma Terramold Invest intenționează să amenajeze locuinţe colective, spaţii servicii şi alimentaţie publică, spa, spaţii tehnice şi spaţii anexe, extinderea şi mansardarea unei construcţii existente şi amenajarea unei parcări subterane pe str. Lascăr Catargiu, în apropiere de Institutul Regional de Onco­logie. Amplasamentul are o suprafaţă de 2.000 mp. Terramold a demarat procedurile de aprobare a proiectului încă din aprilie 2015 şi, începând din primăvara anului trecut.

CL a dat undă verde şi în cazul unui proiect imobiliar al lui Gheorghe Achiţei, om de afaceri care are deja la activ mai multe imobile construite în diverse zone ale Iașului. Noul proiect se află în Galata, în apropiere de şos. Iaşi – Voineşti şi limita administrativă a oraşului. Investitorul are la dispoziţie o suprafaţă de 12.559 mp şi, potrivit propunerii urbanistice, vor fi amenajate şase imobile de locuinţe, dar cu un regim de înălţime redus (maximum 10 metri cu subsol, parter, un etaj şi mansardă). De remarcat că, iniţial, dezvoltatorul a solicitat aprobarea de clădiri cu trei etaje cu o înălţime maximă de 12 metri. Primul act de autorizare a proiectului datează încă din octombrie 2015.

Un alt proiect, conform www.ziaruldeiasi.ro, va fi dezvoltat în zona Vlădiceni de două persoane fizice (Nicuşor Holercă şi Andreas Holercă). Dezvoltatorii au la dispoziţie o suprafaţă de 3.000 mp şi, conform proiectului Planului Urbanistic Zonal (PUZ) publicat în iunie 2016 pe site-ul Primăriei, intenţia acestora este să ridice cinci vile (subsol, parter şi mansardă), alături de două construcţii anexă. CL a mai aprobat construirea unui bloc cu cinci etaje în Bucium. Proiectul aparţine firmei Raymond Style Junior SRL şi va fi dezvoltat pe o suprafaţă de 2.100 mp, în apropiere de cartierul I.C.Brătianu al fostului şef al liberalilor ieşeni, Relu Fenechiu.