De ce are travertinul succes în România?

Travertinul este o piatră naturală care azi se utilizează foarte mult în amenajările interioare și exterioare. De ce este travertinul atât de popular printre romani? Dincolo de rezistență, această piatră induce aproape instantaneu o senzație de calm și relaxare în mediul unde este folosit. Există o gamă cromatică extinsă, care începe de la alb, trece prin crem închis sau deschis, gălbui și ajunge până la portocaliu-ruginiu.Travertinul Classic (pe care îl regăsim și în construcția Colosseumului de la Roma) face cumva nota aparte în această categorie, datorită omogenității culorii. La travertinul Classic, precum și la cel Latte, diferențele de nuanțe sunt foarte mici, lucru care contribuie la amplificarea senzației de spațialitate (face ca locul să pară mai mare).

Travertin Red Cross Cut (Antichizat)

Travertin Red Cross Cut (Antichizat)

Senzațiile transmise

Amenajările în care se folosește travertin transmit o stare de bine și de relaxare, tipice atmosferei mediteraneene. În același timp există travertinurile Peach și Yellow ale căror culori sunt foarte vii, mai ales în varianta lor lucioasă. Acestea se folosesc pentru a înviora mediul, în sufragerii, birouri, săli de așeptare…

Finisaje, venaturi

Diversitatea travertinului nu provine doar de la culori și texturi, ci și de la felul în care au suprafața prelucrată. Astfel avem următoarele tipuri de finisaje: lucios, mat, periat, antichizat și buciardat…Textura plăcilor poate să difere și ea în funcție de modul în care sunt tăiate blocurile de piatră. Vein-cut este tăietura perpendiculară pe venaturi, de aici rezultând striații mai accentuate și mai dinamice.

Travertin Classic Cross Cut, Periat și Dăltuit

Travertin Classic Cross Cut, Periat și Dăltuit

La tăietura ”Cross-cut”, plăcile sunt secționate în linie cu nervurile pietrei, ceea ce conferă un aspect mai uniform, cu striații paralele.

Travertin Classic Cross Cut, Mat

Travertin Classic Cross Cut, Mat

Utilizări

Travertinul se folosește atât la placările orizontale, cât și la cele verticale, regăsindu-l la interior, dar și la exterior. Tipul de piatră destinat fiecărui spațiu depinde de designul dorit, însă există, în mod firesc, și condiționări tehnice. Adică nu putem placa o terasă sau niște scări exterioare cu travertin lucios pentru că alunecă, așa cum nu putem avea o alee din travertin gros de 1 cm, pentru că este prea subțire și riscăm foarte ușor spargerea lui.

În plus, cu travertin se pot placa șeminee, elemente de mobilier, se pot face blaturi pentru bai și pentru bucătărie, trepte și contratrepte. Practic, aproape orice loc se poate placa cu travertin, dacă se alege produsul potrivit. Ce rezultă de aici? Că îți poți amenaja cu travertin o întreagă casă, interior și exterior, fără să creezi disonanțe estetice, dar să ai totodată și diversitate cromatica și texturală. De exemplu, pentru o sufragerie amenajată cu travertin Classic, parțial sau integral, se vor găsi ușor obiecte de mobilier cu care să se potrivească din punct de vedere al texturii și cromaticii.

Travertin Classic Cross Cut Plank Set, Mat

Travertin Classic Cross Cut Plank Set, Mat

Dacă pereții exteriori sunt placați cu travertin, putem găsi ușor obiecte pentru grădină care să se armonizeze cu tot ansamblul: grătare placate cu piatră naturală, cișmele sau fântâni arteziene. (Aveți aici ofertă pentru modele diverse de fântâni arteziene pentru grădină!)

Întreținere

Din natură, această piatră vine cu mici goluri, nu profunde,aspectul ei poros făcând parte din spectaculozitatea plăcilor din travertin. Cele mai multe tipuri de plăci au aceste mici găuri acoperite integral cu chit și apoi sunt periate în fabrici specializate, pentru a rezulta o suprafață netedă (lucioasă și mată). Dar există și produse în care găurile sunt parțial acoperite, care au farmecul lor aparte, de material neprelucrat (finisajele ”periat și dăltuit” și ”antichizat”). Dacă vreo bucățică de chit sare – lucru foarte rar totuși -, golul se poate acoperi cu chit, se lustruiește placa și totul e ca nou.

Ca orice piatră naturală, și travertinul are nevoie de impermeabilizare și întreținere la intervale regulate care se face cu soluții speciale, ușor de găsit în aproape toate magazinele de bricolaj.

Costuri

Folosirea travertinului este mai ieftină decât gresia și faianța, în foarte multe cazuri, dacă se fac următoarele calcule elementare. Gresia și faianța prezintă o rezistență la presiune și în timp redusă. Odată ciobite, acestea trebuie înlocuite. Deci bani. Travertinul este mult mai rezistent. Modelele de faianță sunt foarte colorate și lumea cedează deseori impulsului de a cumpăra lucruri la moda. Dar moda trece și, după câțiva ani, foarte mulți simt nevoia să schimbe faianța și gresia. Deci iar bani. Costul schimbării este dublat de disconfortul creat de deranjul implicit într-o casă care va deveni din nou un șantier.

Rezistență, diversitate și versatilitate! Aceste sunt principalele caracteristici definitorii ale travertinului, alături de care accesibilitatea constituie și ea o calitate la fel de importantă. Iar românii au descoperit toate aceste lucruri în ultimii ani și chiar continuă să găsească în travertin soluții la care nu s-au gândit până acum.

p