Parcurile Logicor din România, cumpărate de chinezi

Fondul suveran al statului chinez China Investment Corporation (CIC) a anunțat că a cumpărat de la fondul american Blackstone spațiile de depozitare acumulate prin Logicor, inclusiv patru parcuri logistice și peste 100 de hectare de teren din România. Prețul vânzării este de 12,25 miliarde de euro, ceea ce reprezintă cea mai mare tranzacție imobiliară de până acum la nivel internațional.

Blackstone a intrat în România anul trecut, când, prin platforma Logicor, a cumpărat toate parcurile logistice deţinute de austriecii de la Immofinanz. Pentru cele patru parcuri logistice din Ploieşti, Timişoara, Mogoşoaia şi Pantelimon, plus peste 100 hectare de teren dedicat construcţiei de hale logistice, Blackstone a plătit circa 48 milioane de euro. Vânzarea acestor proprietăţi reprezintă ieşirea Blackstone de pe piaţa imobiliară românească.

„Am clădit Logicor prin mai mult de 50 de tranzacții pentru a deveni o companie paneuropeană premium care deține spații logisitce. Acum va avea un proprietar pe termen lung, și nu avem nicio îndoială că va deveni mai puternică într-un sector cu previziuni pozitive”, spune Anthony Myers, șeful departamentrului de imobiliare din cadrul Balckstone.

China Investment Corporation a câştigat un adevărat război al licitaţiilor împotriva a două fonduri suverane din Singapore, Mapletree şi Temasek. De achiziţie a mai fost interesată şi Global Logistic Properties, cel mai mare proprietar de spaţii logistice din Asia, firmă controlată de fondul GIC, tot un fond suveran singaporez. Statul singaporez este deja prezent pe piaţa românească prin fondul suveran GIC, care deţine dezvoltatorul imobiliar P3. GIC a plătit anul trecut pentru achiziţia proprietăţilor locale ale P3 circa 180 mil. euro.