JLL: Fondurile de pensii ar trebui să investească în imobiliare

Statul ar trebui să modifice legea astfel încât fondurile de pensii să investească câteva procente în imobiliare, a declarat Silvana Badea, şeful Departamentului de Investiţii al firmei de consultanţă imobiliară JLL România, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Dacă se întâmplă ceva în Europa, şi am văzut lucrurile astea întâmplându-se, toţi investitorii străini vor fugi. Primul lucru pe care îl vor face, vor fugi dinspre regiunile limitrofe, inclusiv România. Ce ne-ar putea salva ar fi o lege a pensiilor care să permită fondurilor de pensii româneşti să investească în real estate o bucăţică, nu mult. Fondurile de pensii româneşti dacă ar investi în real estate ar crea o piaţă, o cerere pe nişte active solide şi cu risc redus care ar putea să ne protejeze de nişte fluctuaţii datorate mişcărilor din afara ţării”, a spus Badea.

Oficialul JLL a spus că randamentele la birouri ajung la circa 7,5% pe an.

„Cu randamentele la birouri suntem la 7,5% brut pe an. Să zicem că ajungem la 6,5% randament net la birouri. La industrial este 8,75%, deci e clar, dar trebuie ca statul român să se dea un pic la o parte şi să vadă poza un pic mai mare. Şi mie mi-ar conveni să oblig pe cineva să mă împrumute la 2% că e bond, e drăguţ, e de stat şi oblig nişte bani colectaţi de la populaţia ţării să vină înapoi la mine prin aceste bonduri pe care le plătesc tot din banii contribuabilului. Dacă ne dăm la o parte de chestia asta şi să dăm şansa pieţei să se normalizeze, anume să lăsăm 3% să se ducă în imobiliare tot în ţara asta, cu acelaşi grad de risc, ca pensionarii respectivi să aibă un randament ridicat… dar asta înseamnă că îmi iau mie de la gură şi nu mi se mai vând bondurile ‘ca pâine caldă’. Trebuie un pic de viziune din partea legiuitorului să marşeze pe zona asta. Suntem un caz unic în Europa. În orice piaţă normală din lumea asta fondurile de pensii investesc în imobiliare”, a mai arătat oficialul JLL România.

Silvana Badea a precizat că Fondurile pe pensii ar putea cumpăra un mall, o clădire sau participaţii la acestea, scrie agerpres.