Spitalul Metropolitan din București va fi ridicat pe șoseaua Pipera

Primăria Capitalei cere de la Guvern un teren situat pe șoseaua Piperea 63-65, deținut de Societatea Română de Televiziune, pentru a ridica Spitalului Metropolitan. Astfel, în Consiliul General al Muncipiului București a fost adoptat un proiect în acest sens. Conform unui amendament adoptat de către consilieri, propunerea îşi va înceta valabilitatea în cazul în care în cel mult cinci ani nu vor fi iniţiate procedurile legale pentru începerea investiţiei.

Primarul Gabriela Firea a menţionat că amplasamentul viitorului spital a fost stabilit în urma unei analize, fiind consultaţi reprezentanţi ai Direcţiei Patrimoniu şi ai Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, medici şi specialişti.

”Municipiul Bucureşti are ca obiectiv de investiţie execuţia unui spital metropolitan, conform standardelor europene, cu aproximativ 2.000 de paturi. Realizarea acestui spital metropolitan va avea avantajul că va fi construit de la zero şi toate secţiile care vor fi cuprinse în realizarea obiectivului vor respecta normele legale, astfel rezultând calitatea actului medical foarte ridicată, iar aparatura achiziţionată va fi la standarde ridicate, de ultimă generaţie. Noul spital metropolitan va avea în vedere realizarea de secţii pentru care în Bucureşti există deficit de paturi, respectiv: oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală, arşi, etc., generând foarte multe locuri de muncă noi, estimate la câteva mii”, se arată în expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea.

Conform raportului de specialitate, terenul din Pipera are o suprafaţă de 46.824 mp.

Pe 9 mai, Gabriela Firea anunţa că Primăria Capitalei şi autorităţile din judeţul Ilfov vor finanţa construirea unui spital metropolitan cu 2.000 de paturi, care va costa 300 de milioane de euro, pentru că în această regiune unităţile medicale sunt suprasolicitate.

”Acest spital este foarte necesar, deoarece pentru pacienţii din Ilfov există un singur spital, care are un număr mic de paturi şi întotdeauna este sufocat şi foarte aglomerat, iar la Primăria Capitalei sunt în administrare 19 spitale, care de asemenea au secţii suprasolicitate şi foarte încărcate. Am făcut această evaluare cu cei mai buni specialişti în domeniu şi avem mare nevoie de un spital metropolitan. (…) Cu forţe proprii, pentru a rezolva o necesitate stringentă, vom construi un spital metropolitan pentru metropolă”, a subliniat Firea.

În bugetul municipiului Bucureşti pe anul 2017 a fost inclusă suma necesară studiului de fezabilitate pentru construirea unităţii medicale.