Aerostar va ridica un centru de mentenanță pentru avioane la Iași

Firma aeronautică băcăuană Aerostar primeşte în concesiune o suprafață de 16.000 mp în zona Aeroportului ieşean pe care urmează să construiască un centru de mentenanţă pentru avioane civile..

Băcăuanii vor urmări cu predilecție avioanele de pasageri de tip Airbus 320 şi Boeing 737, folosite de companiile care operează zboruri la Iaşi. „In­tenţionăm să construim un hangar şi anexă tehnică (ateliere, magazii, grupuri sanitare, puncte colectare deşeuri, spaţiu carantină, staţie de neutralizare, parc auto: pompieri, salvare, tractare aeronave, parcare auto salariaţi, delegaţi etc.)“, se arată într-o scrisoare a Aerostar remisă conducerilor CJ şi Aeroportului Iaşi.

Investiţia, evaluată la 10 milioane de euro, ar duce la crearea a cel puţin 100 de locuri de muncă. În şedinţa CJ de la sfârşitul lunii iulie, consilierii judeţeni au adoptat o hotărâre care dă undă verde Regiei Autonome Aeroportul să construiască o platformă de staţionare a avioanelor „perfect orizontală“, conectată printr-o bretea separată la pista nouă. Toate utilităţile vor fi deviate în afara acestui ampla­sament. Hangarul, care va ocupa ceva mai puţin de jumătate din suprafaţa concesionată – respectiv 7.200 mp, va avea 25 de metri înălţime şi o deschidere de 90 de metri – pentru a permite accesul a trei avioane simultan. Doleanţele celor de la Aerostar au fost acceptate de reprezentanţii CJ şi ai Aero­portului în cadrul unei întâlniri care a avut loc cu două luni în urmă.