Primăria Capitalei cumpără de la Soceram primul sediu istoric al BNR

Consiliul General al Primăriei Capitalei a avizat cumpărarea unei clădiri monument istoric cu un etaj și mansardă, cu adresa oficială în Bulevardul I.C. Brătianu nr. 10, dar situată pe strada Doamnei, de la producătorul de materiale de construcții Soceram SA din Câmpina controlat de omul de afaceri Mihai Anastasescu, pentru a o transforma în spațiu cultural. Negocierile urmează să înceapă de la prețul de 4,85 milioane euro, stabilit de vânzător ca valoare de piață în urma evaluării.

Clădirea se află pe lista oficială a monumentelor istorice a Ministerului Culturii, însă ministerul a transmis Primăriei că nu intenționează să-și exercite dreptul de preemțiune la cumpărare. Potrivit legislației în vigoare, în astfel de situații, dreptul de preemțiune se transferă autorităților locale, în cazul de față PMB.

Imobilul se află pe un teren în suprafață de 1.227 mp, are o suprafață construită utilă de 1.073 mp și regim de înălțime P+1+M. Clădirea a mai fost scoasă la vânzare în urmă cu 3 ani, în 2014, la un preț semnificativ mai mare, de 7,5 milioane euro. Primăria își justifică intenția de achiziție prin valoarea istorică a clădirii, prin faptul că unele din cele 26 de instituții publice de interes local din subordinea sa au probleme funcționale în desfășurarea activității și prin faptul că „creșterea și diversificarea ofertei și consumului cultural, cu accent pe diversitatea culturală, și efectele sale asupra dezvoltării economice și incluziunii sociale sunt un obiectiv important pentru societate”.

„Prin proiectul de hotărâre se va stabili prevederea în bugetul propriu al Primăriei Municipiului București a sumelor necesare destinate achiziției. De asemenea, prin dispoziția Primarului General al Municipiului București, se va numi o comisie de negociere cu vânzătorul, pornind de la prețul invocat în intenția de vânzare, respectiv 22.116.000 lei (4,85 milioane euro)”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii.