Policolor: Peste 1.100 români pasionați de design și arhitectură au votat Culoarea Anului 2018

Policolor S.A., producător român de lacuri și vopsele, a demarat în primăvara acestui an proiectul Culoarea Anului în România, acțiune finalizată ieri prin voturile a peste 1.100 de români. Alegerea Culorii Anului în Romania – 2018 a fost “Albastru Atemporal”.

Chiar dacă în multe alte ţări, acest gen de proiecte dedicate alegerii culorii anului are deja tradiţie de ani buni, în România proiectul abia acum a început, lansat de Policolor.

”În fiecare an, în toată lumea, producători mondiali de vopsea, alături de designerii din departamentele de creație anunță culorile anului în lume. Noi am lansat provocarea în România către profesioniștii din domeniu pentru a da spațiu de manifestare creativilor locali în încercarea de a seta trenduri originale, mai apropiate acestui spațiu social și cultural. Ne dorim să transformăm acest proiect pentru România creativă într-unul anual, la care să se alăture și alte domenii care pun accent pe culoare, bun gust și setează trenduri, de la arhitecți și designeri de interior și de obiect – segment profesional care s-a implicat încă din acest an – la regizori și scenografi, producători de mobilier, de decorațiuni și creatori de modă”, a declarat Camelia Dragomirescu (foto mai jos), director de marketing Policolor România.

Proiectul ar putea să traseze, în anii care vin, tendințele în materie de design specifice spațiului românesc.

În cele din urmă, la votul publicului interesat de subiect au ajuns propunerile a 9 dintre cei mai activi, talentați și consecvenți arhitecți și designeri ai momentului din România.

Echipele (foto mai jos) care le-au adus în prim-plan și au gândit conceptele ce stau în spatele lor sunt formate din Maria Burachu, designer de obiect și Martine Claessens, designer de interior, Andrei Butușină, arhitect și Eliza Yokina, arhitect, arhitecții Eduard Baicu, Ionuț Mândrișcanu și Irina Neacșu arhitect, designer de interior și de obiect, Hamid Nicola Katrib, arhitect și designer de interior și Noha Nicolescu, designer de bijuterie și arhitect.

Timp de o lună, cele patru propuneri de culori au fost prezentate succesiv în mediul online publicului larg, iar alte două săptămâni au fost expuse pe platforma Designist.ro dedicată designerilor, arhitecților și pasionaților de home & deco și au fost supuse votului.

În total, 1.109 români și-au exprimat preferința pentru una dintre cele patru culori, iar cele mai multe voturi, 39,22%, au fost pentru Albastru Atemporal. Celelalte voturi au fost împărțite astfel: 24,52% pentru Nude, 20,46% pentru Culoarea Responsabilității și 15,68% pentru Albastru Occident.

“Votanţii au fost cei care s-au înscris şi care au motivat alegerea lor. Adică nu a fost un simplu click ci a fost o frază care trebuia să fie originală prin care îşi justificau alegerea, spunând care e motivul pentru care consideră reprezentativă respectiva culoare pentru România. Aceste motivaţii şi alegerile sunt la vedere, se pot citi”, a precizat pentru revista Constructiv directorul citat.

Perspective

În străinătate, comunităţile de designeri sunt mai închegate şi colaborarea a ajuns să fie mult mai intensă între designul de interior, arhitectură, design de obiect, design de fashion şi altele. Astfel că, acolo, atunci când o anume instituţie spune care a fost votată culoarea anului următor, cei mai mulţi au pregătite colecţii întregi şi vin cu propuneri în acea direcţie. Şi asta generează un trend, pentru că ei se folosesc de aceste evenimente ca să genereze trendurile, ca să le pornească.

“Noi nu propunem să generăm o modă neapărat cât să generăm interes în acest domeniu – cum să facem să schimbăm paleta de culori a mediului în care trăim şi cum facem să înţelegem că, dincolo de culoare, de design, de pelicula de vopsea, există mult mai multă valoare, care ne influenţează viaţa mai mult decât pare la prima vedere. Mă aştept ca în anii care vin, oamenii să nu mai fugă de culori, să se bucure de acestea şi mă aştept ca, în general, designul să aibă mult mai mare impact în viaţa noastră de zi cu zi”, ne-a declarat Camelia Dragomirescu.