S-a decis ce se va construi pe amplasamentul Esplanada din Capitală

Ministrul Justiţiei a anunţat că Guvernul a aprobat un memorandum privind situaţia amplasamentului „Esplanada” din Capitală, în vederea dezvoltării Cartierului Justiţiei, în cadrul unui program de reconversie funcţională.

„Guvernul României – 29. XI.2019. Memorandum – vizând situaţia amplasamentului „Esplanada”, în vederea dezvoltării Cartierului Justiţiei, în cadrul unui program de reconversie funcţională. În vederea realizării acestui obiectiv: 1. Ministerul justiţiei va prelua, în condiţiile legii, terenul aflat în administrarea Ministerului Dezvoltării precum şi partea de teren din proprietatea Municipiului Bucureşti. 2. Ministerul Justiţiei va face demersurile necesare în vederea clarificării situaţiei juridice a suprafeţelor revendicate. 3. Ministerul Justiţiei va realiza demersurile necesare în vederea schimbării denumirii amplasamentului, din „Esplanada” în „Cartierul Justiţiei”, se arată într-o postare a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook.

Tema generală a “Cartierului Justiţiei” prevede gruparea unor instituţii din domeniile Justiţiei şi Culturii, cu funcţiunile lor primare specifice şi ariile construite desfăşurate aferente: clădiri destinate desfăşurării activităţilor instanţelor de judecată cu o suprafaţă de aproximativ 80.750 mp; clădiri cu funcţia principală de birouri pentru instituţii reprezentative şi de control în cadrul Justiţiei cu o suprafaţă de aproximativ 14.250 mp; clădiri cu destinaţia de instituţii de învăţământ superior cu o suprafaţă de aproximativ 7.190 mp; clădiri sau spaţii având destinaţia de birouri pentru activităţi specifice Ministerului Public cu o suprafaţă de aproximativ 9.560 mp; clădire şi spaţii având funcţiunea de Centru Cultural Multifuncţional cu o suprafaţă a terenului aferent de 12.000 mp, aflat în proximitatea Bibliotecii Naţionale a României, cu acces auto şi pietonal din Bdul. Mircea Vodă şi o suprafaţă construită desfăşurată a viitoarei clădiri de aprox. 30.000 mp (subteran şi suprateran).