Transporturile au trimis la Bruxelles cererea pentru finanțarea metroului de la Otopeni

Ministerul Transporturilor, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport, a aprobat şi transmis la Comisia Europeană Cererea de Finanţare pentru proiectul major “Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni)”.

Obiectul cererii de finanţare “Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni)” este reprezentat de asigurarea unei conexiuni directe între Bucureşti şi Otopeni, respectiv între Gara de Nord Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă, prin construirea unei noi linii de metrou cu o lungime de 14,2 km şi 12 staţii de metrou. Valoarea totală a proiectului este de aproape 1,4 miliarde de euro.

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a afirmat în şedinţa de Guvern, că magistrala M6 de metrou, 1 Mai-Otopeni, ”cu siguranţă” va fi finalizată până în anul 2020, el anunţând că pe 27 decembrie va fi depusă aplicaţia pentru obţinerea finanţării europene de 1,327 miliarde de euro fără TVA.

El fusese întrebat de premierul Mihai Tudose când va fi gata magistrala de metrou M6, 1 mai – Aeroportul Henri Coandă Otopeni, precum şi dacă va fi gata până la începerea Campionatului European de Fotbal.

Magistrala 6 va lega reţeaua de metrou a Bucureştiului cu aeroportul Henri Coandă, dar şi zonele Piaţa Presei, Băneasa Mall, cartierul rezidenţial Greenfield şi Otopeniul.

Teoretic, durata de execuţie a proiectului este de patru ani, însă termenul este unul nici măcar orientativ, având în vedere că lucrările la metroul din Drumul Taberei au ani de zile întârzieri şi nu se poate spune nici măcar acum cu exactitate când vor fi gata.

Magistrala 6 va porni din staţia 1 Mai până la aeroport, pe o lungime de puţin peste 14 km şi va avea o capacitate de transport de 50.000 de călători pe oră, asigurând legătura directă între Gara de Nord şi aeroportul Henri Coandă.