Bosch investește 25 milioane de euro într-un centru de cercetare la Cluj-Napoca

Grupul german Bosch a început construcția unui centru de cercetare-dezvoltare pe un teren din centrul orașului Cluj-Napoca, investiție care se ridică la 25 milioane de euro, conform ziuadecj.realitatea.net. Aici vor lucra 500 de oameni, dintre care jumătate vor activa în sectorul mașinilor conduse autonom.

“Acum suntem cu cercetările la Cluj la stadiu de nivel 3 de autonomie care estimăm că va fi generalizat ca opțiune extra la mașini până în 2020 și vom trece la nivelul 4, care înseamnă că nu va mai fi nevoie de asistență umană în condusul vehiculului. Robotaxi-urile vor opera în orașe în următorul deceniu, la început în zone strict limitate, apoi din ce în ce mai mari. Deocamdată lucrăm la tehnologie precum frânarea automată de urgență care va salva multe vieți și care va reduce simțitor numărul de accidente. Cu ajutorul senzorilor putem identifica pericolele din trafic, drumul alunecos, eventuale obstacole”, susțin reprezentanții Bosch, citați de publicația amintită.

Investiția va fi concretizată în campusul de dezvoltare de software DaVinci, de pe strada Someșului, acolo unde acum activează și compania Iquest.

Noua clădire se va întinde pe 17.000 mp și va avea șase etaje, restaurante, spații de recreere, sală de sport, parcări subterane. Centrul de inginerie va comasa personalul Bosch din toate locațiile în care compania activează la Cluj-Napoca, în total 400 de angajați, plus alții 100 în perspectivă, în timp ce campusul de la Jucu va fi destinat producției și laboratoarelor de experimentare.

“Noua clădire din complex va fi conectată cu cea actuală printr-un culoar. Avem teren destul să construim și o a treia clădire pentru centrul de cercetare, însă acest lucru se va concretiza în funcție de evoluția pieței. Centrul DaVinci va fi de fapt o piață cu acces public pentru toți clujenii, doar în clădiri fiind vorba despre acces controlat. Suntem în plin șantier cu cea de-a doua noastră unitate de producție în parcul industrial Tetarom III de la Jucu, pe care vrem să o inaugurăm în vară. Acolo vom face producție și testări în laboratoare, iar partea de software va fi concentrată în Cluj-Napoca”, spun oficialii Bosch.