Companiile au închiriat 38.000 mp de birouri în primul trimestru

Piața de birouri din Capitală a înregistrat o cerere nouă(net take-up) temperată de până la 38.000 mp în primul trimestru al acestui an. Conform datelor companiei de consultanță imobiliară Colliers International, aceasta a provenit în mare măsură din partea segmentelor energie/industrial și IT&C.

Volumul tranzacțiilor de închiriere a fost mai mic în primul trimestru din 2018, față de aceeași perioadă de anul trecut. Suprafața totală închiriată– care include, pe lângă închirierile propriu-zise, renegocierile și prelungirile de contracte – a fost de aproximativ 68.000 mp, în scădere cu aproape 43% față de 2017. Tot în această perioadă, cererea nouă a însumat 38.000 mp, cu 26% sub nivelul de anul trecut, dar valoarea este, totuși, peste media trimestrială din ultimii ani.

„În primul trimestru, cererea nouă pentru spații de birouri a fost temperată comparativ cu valorile maxime înregistrate în trecut, ca urmare a ratei șomajului aflate la un minim istoric și a interesului tot mai crescut pentru piețele de birouri din marile orașe regionale. Totodată, pe fondul nivelului excelent de activitate din prima parte a anului trecut, discutăm și de un efect de bază nefavorabil semnificativ”, a declarat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.

Cea mai mare cerere a venit din partea companiilor cu profil energetic și industrial – 37% – urmate de companiile de IT&C (24%) și de firme din sectorul de banking și asigurări (9%). Cele mai multe tranzacții de închiriere au fost încheiate de companii cu suprafețe între 1.000 și 3.000 mp (51%), de companii cu suprafețe sub 1.000 mp (17%) și peste 10.000 mp (17%). Mutarea sediului UPC România în proiectul The Bridge și o tranzacție confidențială în zona Unirii au reprezentat cele mai mari contracte de închiriere pe piața de birouri din București din acest trimestru.

„După cum am anticipat la începutul anului, activitatea de închiriere pe piața de birouri din București se va tempera ușor, iar evoluția din primul trimestru este în linie cu așteptările. Estimăm o cerere nouă de 135,000 mp până la finalul lui 2018, cu aproximativ 10% sub anul precedent. Având în vedere provocările de pe piața muncii, considerăm că acest rezultat este unul sănătos, mai ales venind după un an la fel de puternic precum 2017”, a încheiat Silviu Pop.

Activitatea de închiriere a reflectat atenția sporită a dezvoltatorilor pentru zonele centrale, Centru-Vest sau Piața Presei/Expoziției, în detrimentul părții de nord a Bucureștiului. Zona CBD (Central Business District) a fost cea mai solicitată (34%), în timp ce zona Centru-Vest a înregistrat 22% din totalul tranzacțiilor de închiriere, iar zona de Vest 12%.