Cea mai mare tranzacţie office din România – peste 164 mil. €

Lion’s Head Investments a anunțat finalizarea achiziției proiectului de birouri “Oregon Park”, din zona de Nord a Bucureștiului. Tranzacția a fost finalizată pe 14 iunie 2018.

Chiar dacă reprezentanţii cumpărătorului nu au dezvăluit valoarea exactă a tranzacţiei, surse apropiate acestei tranzacţii au declarat – răspunzând unei întrebări ale revistei Constructiv – că preţul a fost „puţin peste valoarea cu care s-a convenit iniţial să se vândă clădirile AFI Park către Dedeman”, adică peste 164 milioane de euro. Tranzacţia cu clădirile de birouri de lângă mall-ul AFI a eşuat.

Această tranzacţie recentă cu Oregon a detronat recordul local, neclintit din anul 2007, când GTC a vândut America House (una dintre clădirile de birouri din Piaţa Victoriei) pentru 120,3 milioane de euro.

Pe de altă parte, reprezentanţii investitorului au anunţat că portofoliul Lion’s Head Investments include în prezent cinci clădiri cu o suprafață totală de 235.000 mp spații de birouri și o valoare totală de 310 milioane de euro. Asta pentru că, pe lângă cele trei clădiri Oregon, investitorul a mai cumpărat tot săptămânile trecute şi două clădiri din Sofia: Polygraphia Office Center şi Megapark.

Mai mult decât atât, Lion’s Head îşi propune să-şi dubleze valoarea portofoliului într-un an şi să ajungă să aibă proprietăți de peste jumătate de miliard de euro în regiune.

”Urmărim să cumpărăm proprietăţi în țări precum Ungaria, România, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Grecia, Croația și Slovenia. Preferăm să cumpărăm proiecte deja dezvoltate sau în curs de dezvoltare și nu urmărim construcția de la zero a unor clădiri”, a declarat Christo Iliev, Executive Chairman AG Capital și CEO of Lion’s Head Investments.

“Nu am venit aici că să plecăm în 3-4 ani. Vrem să rămânem pe termen lung”, a subliniat Sergey Koinov, CEO Lion’s Head Management.

Şi legat de prezenţa pe termen lung, reprezentanţii Lion’s Head Investments au mai precizat că urmăresc să cumpere clădiri a căror valoare să se păstreze şi în 20 – 25 de ani. Contează în acest sens şi calitatea clădirii dar şi chiriaşii.

“Potențial pentru viitoare achiziții vedem atât în rândul proiectelor deja existente, cât și a viitoarelor dezvoltări”, a declarat Lori Collin, Director Lion’s Head Romania. Pe de altă parte, întrebată de revista Constructiv dacă ar putea cumpăra doar o clădire dintr-un proiect cu mai multe clădiri, cum ar fi o clădire din Campus 6 dezvoltat de Skanska, din care tocmai s-a vândut prima clădire, Lori Collin ne-a răspuns: “Nu exclud nimic dar totuşi mi-e greu să cred că vom face astfel de achiziţii în care să împărţim un proiect cu mai multe clădiri cu alţii investitori”.

Cine e marele investitor?

Lion’s Head Investments este un joint-venture creat între Old Mutual (Africa de Sud) și AG Capital (Bulgaria). Deocamdată, Old Mutual are deţinere majoritară în acest joint-venture. Partea de management este însă împărţită egal.

AG Capital este un fond de investiții regional, alcătuit din companii specializate în investiții și dezvoltări imobiliare, consultanță și asset management. AG Capital are o prezență de peste 25 de ani în regiune. AG Capital este unul dintre cei mai mari brokeri imobiliari din Bulgaria, o piaţă cu circa 800 de astfel de brokeri.

Old Mutual Property este unul dintre cei mai importanți investitori din Africa de Sud, cu o experiență de peste 40 de ani, fiind parte a Old Mutual Group.

Achiziţia Oregon

Revenind la achiziţia Oregon, înțelegerea dintre cele două părți vizează achiziția celor două clădiri deja existente (A și B), precum și clădirea C aflată în plin proces de dezvoltare. Până în acest moment, cele două clădiri ale Oregon Park sunt închiriate aproape în totalitate către chiriași precum Oracle, Deloitte, Euler Hermes sau Kepler Alten.

Clădirea C (foto mai jos) ar putea fi gata în trimestrul 2 al anului viitor, susţin reprezentanţii Lion’s Head Investments. Amintim că dezvoltatorii/ vânzătorii proiectului sunt Portland Trust și fondul american de investiții Ares Management.

La finalizare, Oregon Park va fi alcătuit din trei clădiri, cu o suprafață totală închiriabilă de aproximativ 70.000 mp, proiectul fiind certificat BREEAM, nivelul EXCELLENT.

Portofoliul din Bulgaria

Lion’s Head este deja prezent în Sofia, cu Polygraphia Office Center, una dintre principalele clădiri istorice din oraș, cu o suprafață de 35.000 mp, închiriată în întregime către companii multinaționale precum Bosch, EY, GfK, Groupama sau Poker Stars. Proiectul a fost inaugurat în luna mai a acestui an.

Megapark este un alt proiect de birouri achiziționat de către Lion’s Head Investments în Sofia. Cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 75.000 mp, Megapark este situat în imediata vecinătate a unuia dintre cele mai de succes mall-uri din capitala țării. Printre chiriașii proiectului de birouri se numără companii multinaționale ca PPD, Experian, GlaxoSmithKline, Interoute, Huawei, Strabag, LG Electronics, Hostway sau Deichmann. Tranzacția se va finaliza în momentul în care primește acceptul autorităților concurențiale.