La noul proiect dezvoltat de Skanska în nordul Capitalei, pe strada Gara Herăstrău nr. 2, betonul se toarnă mai ales noaptea, începând de la ora 20 şi până dimineaţa. Asta pentru că e foarte importantă cadenţa primirii betonului (ritmul în care vin cifele).
„O cifă are 9 mc şi intră pe poarta şantierului câte una la fiecare jumătate de oră. Ar fi mai greu să se păstreze acest ritm ziua, în condiţii de trafic intens. În plus, mai ales pe căldură, nici pentru lucrătorii din şantier nu e foarte indicat să se toarne ziua”, a declarat Răzvan Enache (foto mai jos), Project Manager al Equilibrium, pentru revista Constructiv .
În plus, tot pentru a se păstra ritmul de primire a betonului, acesta se aduce atât de la CRH cât şi de la Holcim, pentru ca livrarea să se facă fără pauze.
În medie, în această perioadă se toarnă 70 – 80 mc de beton pe noapte, pentru că se lucrează la elementele de structură. Asta pentru că la prima clădire s-a finalizat deja partea de subsol unde era nevoie de şi mai mult beton, şi unde se turnau zilnic 500 – 700 mc în medie.
Pe şantierul gestionat de Skanska există echipe specializate pe turnare, aşa cum există persoane special instruite pentru a coordona de jos macaralele.
Stadiu lucrări
După ce au început în toamna anului trecut, în prezent, lucrările la clădirea 1 (foto mai sus) au ajuns la elementele verticale de structură de la parter iar în paralel se pun instalaţiile la etajul minus 2 al subsolului. Perioada estimată pentru livrarea primei clădiri este T3 din 2019.
În cazul clădirii 2 (foto mai jos), lucrările sunt la subsolul minus 1 şi se lucrează pentru a o aduce la cota zero.
Firme
Dezvoltatorul suedez Skanska lucrează la faza 1 a Equilibrium cu proiectanţi precum Popp şi Asociaţii pe partea de structuri, cu Arhitect Service ca proiectant arhitectură şi cu MC General Construct ca proiectant de instalaţii.
Pe şantier mai pot fi văzuţi subcontractanţi precum Procema (pe partea cu oţel-beton), firma de construcţii Siderotech şi alţii.
Merită poate precizat că proiectul beneficiază de manageri care au gestionat lucrările şi la alte proiecte Skanska precum Green Court, sediul central Lidl sau Campus 6.
Pe şantier se organizează lucrările coordonat, pentru a nu se suprapune anumite activităţi ale subcontractorilor.
„În prezent, în şantier lucrează 110 persoane, în medie, pentru că acum e un număr relativ redus de activităţi (la subsoluri, structuri, instalaţii). În perioada în care sunt cele mai multe activităţi, pe şantier vor lucra circa 400 de persoane”, ne-a declarat Răzvan Enache.
Se pare însă că nu doar tehnologia de construcţii este modernă ci şi comunicarea.
„Îi premiem pe cei care vin cu idei sau observaţii. De asemenea, dacă observă ceva, pe lângă comunicarea directă, au un telefon unde pot suna sau pot trimite o poză pe WhatsApp”, adaugă directorul citat.
Equilibrium, pe scurt
Proiectul este prevăzut să aibă două clădiri (şi, corelat, două faze de construcţie) şi este situat între străzile Fabrica de Glucoză şi începutul bulevardului Dimitrie Pompeiu, mai precis, pe strada Gara Herăstrău nr. 2.
Clădirea 1 va avea 12 etaje supraterane (din care 11 etaje de office) și 240 de locuri de parcare subterane și supraterane. Timp estimat de livrare – toamna anului 2019.
Clădirea a doua va avea o suprafață închiriabilă de 19.500 mp GLA. Timp estimat de livrare – T2 2021, acest lucru depinzând însă şi de cum vor fi atraşi chiriaşii.
Cumulat, cele două clădiri vor avea 471 locuri de parcare subteran şi suprateran.
Skanska, tranzacţii locale
L începutul lunii mai, cu 5 luni înainte de finalizarea construcţiei, CA Immo a achiziționat clădirea de birouri Campus 6.1 din București de la Skanska, prima clădire dintr-un proiect de patru, aflat în dezvoltare lângă staţie de metrou Politehnica. Volumul tranzacției imobiliare a fost de aproximativ 53 milioane de euro. Finalizarea tranzacției este supusă condițiilor obișnuite unor astfel de tranzacții și se așteaptă să fie finalizată la sfârșitul anului 2018.
Tot la capitolul de vânzări, amintim aici că suedezii de la Skanska au dezvoltat şi apoi au vândut pe rând cele trei clădiri din proiectul Green Court Bucharest, de lângă staţia de metrou Aurel Vlaicu. Preţul a fost de circa 127 de milioane de euro iar cumpărătorul a fost fondul de investiţii Globalworth.