Alpha Real Estate Services a vândut în 2018 aproape toate apartamentele aflate în portofoliu

Alpha Real Estate Services a vândut în 2018 apartamente în valoare de 28 de milioane de euro din proiectele rezidențiale aflate în administrare, epuizând aproape în totalitate portofoliul de apartamente disponibil.
Dintre cele 156 de unități rezidențiale din proiectul Poseidon Residence – aflat pe malul Lacului Plumbuita și inaugurat în octombrie 2017 –, Alpha Real Estate Services (ARES), divizia imobiliară a Alpha Bank, a vândut deja peste 75 la sută (119 unități rezidențiale). Tot în 2018, ARES a finalizat vânzarea apartamentelor din proiectul Parcul Privighetorilor, un proiect de 119 apartamente.

În momentul de față, a fost vândut aproximativ 60% din proiectul Green Vista (blocul C1, cu 50 de apartamente, finalizat de ARES în martie 2018), iar în proiectele Asmita și Doamna Ghica Plaza (în total 1.374 de apartamente) au mai rămas de vânzare câte 20 de apartamente. „Ritmul vânzărilor înregistrat în 2018 în proiectele rezidențiale gestionate de ARES a corespuns așteptărilor, ridicându-se la nivelul celui din 2017. Această situație s-a datorat atât recomandărilor făcute de proprietarii care au achiziționat deja locuințe în aceste proiecte, cât și pachetului de beneficii pus la dispoziția clienților noștri (amenajări interioare personalizate, diverse oferte promoționale, rate direct la dezvoltator sau produse bancare de finanțare dedicate)”, a spus Iulian Călin, Director General Alpha Real Estate Services SRL. ARES estimează că întregul stoc de apartamente pe care îl gestionează va fi vândut în decursul următoarelor luni.

Pornind cu un portofoliu de peste 1.200 de apartamente aflate în administrare în 2014, ARES și-a epuizat aproape în totalitate stocul de unități rezidențiale și are în vedere lansarea serviciilor de intermediere și administrare imobiliară către investitori/dezvoltatori activi pe piața rezidențială, unde  o echipă integrată (vânzări, tehnic, financiar) cu o experiență solidă poate diferenția un proiect mediocru de un proiect de real succes. ARES va mai avea în 2019 un stoc de vânzare relativ scăzut, în principal apartamente de dimensiuni mari, penthouse-uri sau apartamente cu peste 100 mp utili, care nu se încadrează la cota de TVA de 5%. „Suntem însă încrezători că, în continuare, cererea de pe piață va rămâne la un nivel ridicat – susținută de creșterea veniturilor și necesitatea îmbunătățirii calității spațiilor locative”, a declarat Iulian Călin. „În ultimii cinci ani, ARES a avut o sarcină extrem de dificilă, și anume aceea de a comercializa, într-o piață profund schimbată, apartamente concepute în perioada 2006–2008, cu terase și suprafețe mari, în locații care nu se află în apropierea liniilor de metrou, cu o vechime de circa zece ani și prețuri care nu se încadrau în programul Prima Casă și deseori nici în limita de TVA de 5%”, a adăugat Răzvan Caracota, Director Vânzări Alpha Real Estate Services SRL, precizând că „printr-o strategie de marketing concentrată asupra clientului, prin pachetul de beneficii atașat apartamentului, prin apartenența la un grup bancar și prin serviciile profesioniste pre- și post-achiziție, ARES a depășit și cele mai optimiste așteptări și a demonstrat că un grup bancar poate avea rezultate excepționale în această piață competitivă a rezidențialului”.

În afara domeniului rezidențial, ARES este implicat și în administrarea și închirierea clădirii de birouri Cubic Center din Pipera, cu o suprafață închiriabilă de 27.500 metri pătrați. În ultimul an, ARES a semnat noi contracte de închiriere pentru aproximativ 5.000 metri pătrați de birouri cu Homelux, Praktiker Real Estate, Cersanit, Allevents, Bitbrenner, Oia Trans și Alpha Bank Romania, iar chiriașii existenți Agricover și Promidea și-au extins suprafețele închiriate. Clădirea de clasă A din Pipera a devenit o alternativă interesantă pentru companiile mici și medii ce vor să beneficieze de flexibilitate în ceea ce privește spațiul închiriat și facilități diverse pentru angajați (cantină, cafenea, transport către și dinspre metrou etc.) la un nivel corect al chiriei. „În piața de office, consider că jucătorii mari acordă o importanță exagerată proximității față de metrou, iar clădiri de clasă A, cum este Cubic Center, care sunt mai departe de metrou, sunt mai puțin căutate de potențiali chiriași, chiar dacă oferă chiriașilor condiții și echipamente de înaltă calitate, precum și autobuze private de transport către și de la metrou”, a spus Iulian Călin, adăugând că forța de muncă este o problemă pentru tot mediul de afaceri, nu doar pentru companiile care nu au acces direct la metrou.

„Astfel, apelăm la argumente solide pentru a convinge chiriașii că poate fi o strategie greșită să plătești o chirie poate chiar dublă în clădiri localizate central, sperând că astfel vor diminua problema resurselor umane”, a precizat Iulian Călin, dând drept exemplu chiar Alpha Bank, care a relocat o divizie cu 180 de angajați din zona Aviatorilor în Cubic Center, iar la un an după mutare înregistrează un nivel de fluctuație a personalului similar cu cel existent anterior relocării. „Mai mult, rezidențialul se dezvoltă exponențial în zonele periferice, fapt demonstrat și de coloanele de mașini de la intrările în oraș, iar astfel de clădiri de birouri de la periferie pot reprezenta o alternativă serioasă pentru relocări de operațiuni back-office sau call-center”, a adăugat Răzvan Caracota.

ARES a închiriat aproape integral și două spații comerciale din portofoliul său aflate în Bistrița și Baia Mare (foste DIY Ambient). De asemenea, sub administrarea ARES, parcul logistic MLP din Popești-Leordeni (vândut parțial către Olympian Phoenix și Romcarton), a înregistrat investiții semnificative pentru îmbunătățirea accesului prin construcția unei intersecții pe DN4, precum și execuția drumurilor și traseelor de utilități în cadrul proiectului. „Pentru viitor, pe lângă finalizarea vânzării tuturor apartamentelor din proiectele rezidențiale și continuarea gestionării celorlalte active aflate în portofoliu, ARES are în analiză oportunitatea preluării sau dezvoltării de noi proiecte și/sau încheierii de parteneriate cu alți jucători din piața de real estate și nu numai”, a declarat Iulian Călin.