Marii jucători din imobiliare așteaptă o corecție moderată a prețurilor

Piață românească de real estate are fundamente puternice, iar o eventuală corecție va fi una moderată, au concluzionat marii investitori și specialiști ai pieței imobiliare din România prezenți la evenimentul „Investment Briefing”, organizat de Bucharest Real Estate Club.

Între participanții la eveniment s-au numărat reprezentanți ai companiilor Globalworth – cel mai mare proprietar de spații de birouri din România, Mindspace, operator de spații de birouri tip co-work recent intrat pe piață locală, KPMG, Cromwell Evan Global, grupul hotelier Orbis, casa de avocatură Noerr, reprezentanți ai companiilor de brokeraj imobiliar Colliers și Cushman Wakefield Echinox, precum și ai fondului de investiții Lion’s Head.

„Segmentul office rămâne în continuare principala zonă în care ne dezvoltăm portofoliul, dar ne uităm tot mai atent și către sectorul logistic. Avem un astfel de proiect în Timișoara, pe care îl extindem, dar analizăm și alte orașe pentru noi investiții, precum Cluj, Sibiu sau Constanța, însă este nevoie de mai multe proiecte pe acest segment. Noi am ales să dezvoltăm și pentru că nu există suficiente produse disponibile pe piață”, a declarat Mihai Zaharia, Director of Investments & Capital Markets, Globalworth.

„Fundamentele sunt sănătoase și există loc de creștere. România are o productivitate crescută, datele noastre arată că la fiecare 100 de dolari investiți pe piață locală se produc 242 de dolari, cel mai bun nivel din zona CEE”, a declarat Robert Miklo, Director, Investment Services, Colliers International România, adăugând: „Pentru următorii 10 ani migrația internă va fi un factor important pentru dezvoltarea imobiliară, creșterea urmând să vină mai ales dinspre hub-urile regionale”.

„Acordarea unor stimulente fiscale pentru clădirile verzi în București ar atrage pe piață mai mulți investitori insitutionali. Inițiativa a fost deja implementată în Cluj-Napoca și Timișoara, iar Bucureștiul are cel mai mare stoc de clădiri ecologice”, a declarat Roxana Dudău, Associated Partner în cadrul firmei de avocatură Noerr.