Un cartier nou va apărea la Cluj-Napoca

Pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca a apărut deja anunțul concursului de soluții pentru „Planul Urbanistic Zonal Sopor”, aprobat în ultima ședință a Consiliului Local, conform Monitorului de Cluj. Primarul municipiului, Emil Boc, a spus că acest proiect va fi controlat de autoritățile publice, spre deosebire de cum s-a întâmplat în cartierul Bună Ziua, gestionat precar de proprietarii privați.

„Soporul va fi un oraș în oraș, de fapt va fi un nou orășel cât Mănășturul pe vremea comuniștilor, când a fost conceput. Acolo vor fi în jur de 20.000 de locuințe, cu circa 50-70.000 de oameni. Pentru prima dată după Revoluție am pornit un proiect invers: nu vine proprietarul privat să-și facă casă, apartament sau bloc, ci municipalitatea va stabili regulile jocului, prin acest PUZ făcut în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România (n.r. filiala Transilvania) pe bază de concurs de soluții larg european, național și internațional. Câștigătorul va stabili lățimea bulevardelor (n.r. 18 metri), va decide unde se află creșa, grădinița, școala, biserica, centrul de cartier. Toate facilitățile necesare unui oraș vor fi într-o proximitate de maxim 20 de minute ca să eliminăm traficul nenecesar, să nu mai vii să-ți duci copilul din Sopor până în Mănăștur”, a declarat primarul.

Zona Sopor ocup[ 237 de hectare.  „Acolo nu se va mai putea construi pentru cel puțin 8-9 luni, până nu se vor finaliza toate studiile, după care va fi deschis un nou cartier, dar repet, făcut ca la carte. Acest cartier va fi un model pentru România, nu spun vorbe mari, vreau să fie unul de referință la modul științific, mai ales că vom alege cei mai buni experți! În 4-6 luni sperăm să avem desemnat câștigătorul PUZ-ului, apoi, într-un interval de maximum un an, acesta să fie pus pe masa Consiliului Local și să înceapă construcția propriu-zisă”, a afirmat Boc.