Compania elveţiană ridică la Podari, în județul Dolj, cea mai inovativă fabrică de producere a bioetanolului. Întreprinderea va fi operată de peste 100 de angajați, dar crearea ei la Podari va genera încă aproximativ 300 de locuri de muncă în rândul partenerilor și furnizorilor de servicii logistice specifice acestei industrii, scrie Hotnews.
Bioetanolul are ca materie primă exclusiv resturi agricole: paie de grâu care în mod tradițional nu sunt folosite de industria agricolă. Tehnologia folosită la producerea bioetanolului celulozic este una specifică, dezvoltată exclusiv de laboratoarele Clariant, un proiect tehnologic numit „Sunliquid”.
Noua unitate de producție care va deveni funcțională din 2020 își propune să proceseze anual o cantitate de 250.000 de tone de paie. A fost aleasă zona Podari pentru această investiție datorită faptului că în zonă există producători de cereale pe suprafețe mari, dar și pentru a avea acces la utilități, la căi rutiere și la transport pe calea ferată.
Proiectul beneficiază de 40 de milioane de euro finanţare din partea Uniunii Europene printr-un program-cadru pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică şi din partea Bio-based Industries Joint Undertaking, în contextul programului Uniunii Europene Orizont 2020 pentru Cercetare şi Inovare.
România face parte din strategia UE de reducere a emisiilor de carbon, iar fabrica de la Podari a companiei Clariant completează politicile de mobilitate sustenabilă dezvoltate la nivel mondial, mai scrie Hotnews.
Clariant este o companie inovatoare axată pe produse chimice de specialitate, cu sediul în Muttenz lângă Basel / Elveția. La data de 31 decembrie 2018, compania avea un număr total de 17 901 de angajați. În anul fiscal 2018, Clariant a înregistrat vânzări de 6,623 miliarde de franci elvețieni din afacerile în derulare. Compania activează în patru domenii de afaceri: Produse Chimice de Îngrijire, Cataliză, Resurse Naturale și Materiale Plastice și Învelișuri.