Soluția energetică proiectată de Getec pentru Clariant, la Podari, atinge o etapă importantă

GETEC a atins o etapă importantă în construcția centralei ecologice de cogenerare pe biomasă pentru Clariant, din Podari, România. Odată cu instalarea și punerea în funcțiune a sistemului complex de tratare a apei și a boilerelor de redundanță ale centralei combinate de căldură și energie electrică, GETEC este acum gata să genereze și să furnizeze tot ce este necesar pentru începerea producției la uzina de bioetanol Clariant.

 

GETEC poate furniza acum apă tratată și aburi către clientul său, Clariant. Acesta este un pas important spre punerea în funcțiune a inovatoarei instalații de bioetanol. Centrala de cogenerare pe biomasă, neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, proiectată de GETEC va deservi fabrica de bioetanol celulozic a companiei Clariant din Podari, județul Dolj. Fabrica va utiliza o tehnologie revoluționară care transformă lignina – unul dintre produsele derivate din procesul de obținere a etanolului – în energie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

 

„Proiectul este unul special din toate punctele de vedere și demonstrează aspirațiile de sustenabilitate ale celor doi lideri de piață, Clariant și GETEC. Clariant produce bioetanol din resturi agricole, precum paiele de cereale, în timp ce GETEC folosește resursele rezultate din această producție pentru a genera energie, asigurând astfel necesarul de căldură și electricitate al fabricii. Odată cu furnizarea de abur și apă, am atins o etapă importantă care duce la îndeplinirea obiectivului nostru comun. Clariant și GETEC merg înainte împreună pe calea către nivelul “Net Zero” al emisiilor de dioxid de carbon, lucru de care suntem extrem de mândri,” explică Thomas Wagner, CEO al GETEC Group.

 

GETEC construiește o centrală de cogenerare pe biomasă, neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon pentru Clariant în Podari, România, care folosește lignina, un material rezidual rezultat din producția de bioetanol, în calitate de combustibil. Combinația de lignină din paie de grâu într-un boiler cu pat fluidizat este, de asemenea, unică în întreaga lume. Cazanul cu pat fluidizat, în combinație cu o turbină cu abur contrapresiune, va furniza abur și electricitate pentru a alimenta fabrica Clariant. GETEC oferă toate serviciile, de la planificare, finanțare și construcție, până la operare, întreținere și reparații. Sistemul va fi pus în funcțiune în coordonare cu uzina Clariant până la finalul acestui an.