Getec construiește o centrală pe biomasă la Podari, Dolj

Compania germană Getec  a anunţat că va finaliza în primul trimestru al anului viitor o centrală pe biomasă la Podari, judeţul Dolj, ce va alimenta cu energie instalaţia de bioetanol a fabricii Clariant, investiţia ridicându-se la câteva zeci de milioane de euro, scrie Spotmedia.

„Getec, furnizor de energie şi specialist în contractarea serviciilor de energie pentru industrie şi imobiliare, face progrese semnificative în construcţia centralei pe biomasă din Podari, judeţul Dolj, ce va alimenta cu energie instalaţia de bioetanol a fabricii Clariant. Lucrările la construcţia centralei avansează, fiind deja realizate câteva etape importante. În primul rând, în prima partea a anului 2020 s-a realizat alimentarea cu energie electrică a celor două şantiere prin noua staţie de transformare de 110 kV, iar la mijlocul lunii septembrie au început lucrările la instalarea cazanului pe biomasă şi a boilerelor de redundanţă pe gaz”, a informat Getec.

Au fost instalate boilerul pe biomasă şi staţia de tratare a apei.

„Investiţia se ridică la câteva zeci de milioane de euro”, au declarat pentru News.ro reprezentanţii companiei.

Fabrica va produce energie verde şi va utiliza o tehnologie care transformă lignina – unul dintre produsele derivate din procesul de obţinere a etanolului – în energie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

„Din luna octombrie, echipa de construcţii a început instalarea unei staţii mari şi complexe de tratare a apei, urmând apoi demararea pregătirilor pentru începerea lucrărilor la instalaţia de alimentare cu abur, ce va fi finalizată în primul trimestru al anului 2021”, a precizat compania.

„Construcţia centralei de cogenerare din Podari avansează conform planului şi ne dorim ca aceasta să devină operaţională în cel mai scurt timp pentru a demara producţia de energie verde, chiar aici, în localitate. Noi aducem în România o tehnologie de ultimă generaţie şi planul nostru este să schimbăm percepţia oamenilor despre energie şi să le demonstrăm că aceasta poate fi şi eficientă, şi sustenabilă. Generarea de energie descentralizată este un proces complet regenerabil şi, prin urmare, neutru din punct de vedere climatic. Este un pas important înainte, ce reconfirmă angajamentul nostru pentru sustenabilitate”, a declarat Tomasz Muszynski, managing director Getec Romania.