JLL: În 2019, vor fi livraţi aproximativ 400.000 de mp de birouri moderne

Cifrele de anul acesta arată o piaţă de birouri record în Bucureşti unde se estimează a fi livraţi 400.000 de metri pătraţi, a declarat, joi, şeful departamentului de birouri JLL România, Marius Şcuta, citat de Agerpres.

„Cifrele de anul acesta arată o piaţă record. Arată că piaţa merge foarte bine, ceea ce este în contrast cu informaţiile pe care le avem din afara ţării. Informaţii cum că se apropie o recesiune, urmează să fie o criză. Acest lucru îl auzim deja de un an şi jumătate – doi ani. Semne din piaţa noastră arată exact contrariul şi nu suntem exact ca în 2006 – 2007 în care vorbim doar de un boom pe piaţa de construcţii. Aici vorbim şi de tranzacţii, pentru că vorbim de activitatea companiilor existente. În cifre, în termeni de livrări suntem peste dublul anului trecut, dar în acelaşi timp avem şi record pe partea de tranzacţii întâmplate în piaţă”, a spus Şcuta.

El a afirmat că din cauza climatului politic multe proiecte au fost puse în aşteptare sau multe companii au ales alte ţări. În acelaşi timp, majoritatea companiilor existente în România se extind, iar datorită acestui aspect, chiar dacă există livrări masive pe piaţă, rata de neocupare scade în loc să crească.

Stocul total

 • Stocul modern este de peste 2,84 milioane, dintre care mai mult de 66% este reprezentat de cladiri de clasa A.
 • Piata este impartita in 12 sub-piete, printre care cele mai mari sunt Floreasca Barbu Vacarescu, Centru –Vest, Dimitrie Pompeiu si CBD.

 

 

Livrari

 • Livrarile de spatii de birouri au ajuns la aproape 180.000 m² in prima jumatate a anului, comparativ cu 141.800 m² in intreg anul 2018
 • Printre cele mai importante livrari din primele 6 luni se numara Globalworth Renault Bucharest Connected, Business Garden Bucharest, The Mark, Oregon Park faza 3, The Bridge faza si Timpuri Noi Square Cladirea 3.
 • Aproape 370.000 m² de proiecte noi sunt anuntate spre livrare pana la finele anului 2019

 

Oferta

 • Cererea bruta din S1 2019 a ajuns la aproximativ 218.000 m², cu 60% peste cea din S1 2018.
 • Cererea neta a reprezentat 41% din totalul spatiilor inchiriate, respectiv 90.000 m². Fata de perioada corespunzatoare din 2018, cererea neta a crescut cu 16.5%.
 • Companiile de IT&C si din domeniul high tech au fost cele mai active din punct de vedere al suprafetei inchiriate, acestea fiind urmate de cele de servicii financiare.
 • Piata de birouri trece printr-o perioada favorabila, cu multe companii multinationale care isi extind spatiile existente.

Chiriasii cauta spatii de calitate, in locatii bune, care oferea conditii de clasa A+ si de asemenea posibilitatea de a se extinde in viitor.

 

Rata de neocupare

 • Chiar daca in primul semestru livrarile au fost mai mari decat in 2018, nivelul ridicat al cererii a determinat reducerea usoara a ratei medie de neocupare in Bucuresti pana la aproximativ 7,5%, de la 8% in urma cu un an.
 • Asteptarile sunt ca rata medie de neocupare sa ramana stabila pana la sfarsit anului, avand in vedere faptul ca oferta va fi, cel mai probabil, acoperita de cererea noua de spatii de birouri.

 

Chirii

 • Chiriile prime au fost stabile in ultimii 6 ani, la valoarea de 18,5 EUR / m² / luna, nouatatea constand in faptul ca pachetele de beneficii oferite chiriasilor au fost reduse in ultimul an.