Undă verde pentru marile investiţii imobiliare în România

România este singura ţară din regiune care nu e la fel de scumpă ca în urmă cu 12 ani. Yield-urile în România au scăzut cu doar 75 de puncte de bază în 4 ani. Cu cât procentajul este mai mare, cu atât imobilul este mai ieftin. Altfel spus, cu cât yieldul unul sector (de exemplu cel office) este mai sus, cu atât ţara este ieftină pe acel sector şi deci mai atractivă pentru investitori. Şi mai clar: cumpărând, investitorii îşi pot amortiza mai repede investiţia, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.

“În plus, atractivitatea ţării noastre este acum şi mai mare comparativ cu perioada de boom pentru că în anul 2007 erau mai puţine dezvoltări şi mult mai puţine produse de calitate. Investitorii se uită şi la diferenţele dintre yield şi dobândă, a adăugat directorul de la CBRE.

În Cehia, Ungaria și Polonia, nivelul yield-urilor de acum este comparatibil cu cel din 2007. În România, tranzacționarea America House din 2007 a fost realizată la un yield de 5,8%, cel mai mic înregistrat, iar acum piața e la 7%.

„Cifrele pentru primele nouă luni arată că România este cea mai competitivă țară din Europa Centrală și de Est. Spre exemplu, pe sectorul de birouri, yield-ul (randamentul anual al investiției) este de 7%, în timp ce valoarea chiriilor este la un nivel de 18,5 euro/mp/lună. România atrage tot mai mult atenția unor noi investitori, care doresc să intre pe piața locală, precum și nume noi pe piața de închirieri de spații de birouri, ceea ce ne face încrezători cu privire la potențialul pieței imobiliare în 2020”, a explicat Daniela Boca, Head of Research, CBRE România.

La fel de importante sunt şi achiziţiile recente de pe piaţa locală. “Când văd investitorii că Morgan Stanley a cumpărat în România, acesta este un semnal foarte bun pentru piața locală. Asta pentru că un investitor precum Morgan Stanley face analize serioase înainte de a intra pe o piață. Astfel că e posibil ca intrarea unui astfel de investitor să-i atragă şi pe alţii“, a adăugat Gijs Klomp.

Volumul investițiilor imobiliare din România în primele nouă luni a depășit 585 milioane de euro, arată cel mai recent raport de research al CBRE, lider global și național al pieței de consultanță imobiliară. Piața de birouri a atras peste jumătate din investiții, București și Cluj-Napoca fiind cele mai dinamice orașe, cu aproape 90% din volumul tranzacționat.

La nivelul Europei Centrale și de Est, piața de investiții imobiliare a atins valoarea de 8,6 miliarde de euro în primele trei trimestre, conform datelor CBRE Research. Polonia s-a menținut lider pe piața de investiții la nivel regional, cu o pondere de circa 50% din total, în timp ce România are o pondere stabilă de 7%, cu potențial de creștere în următoarele luni.

Dacă în primele nouă luni, România a atras un volum de investiții de 585 milioane de euro, dintre care 60% au fost în București, 29% în Cluj-Napoca și 11% în alte orașe secundare, pentru trimestrul al treilea, volumul de investiții este estimat să crească cu 42%, putând atinge pragul de 1 miliard de euro dacă tranzacțiile aflate în desfășurare în prezent vor fi semnate.

În ceea ce privește produsele tranzacționate, piața de birouri au rămas în centrul atenției, atrăgând 50% din investiții, fiind urmată de sectorul de retail cu 27% și de industrial, cu 9% din volumul tranzacționat.

„Clădirile de birouri vor continua să atragă investiții majore în următoarele 12-18 luni, având în vedere că există pe piața din România mai multe produse finalizate sau aflate în dezvoltare, în portofoliul unor dezvoltatori a căror strategie este dezvoltarea și închirierea, urmate de un exit. În același timp, remarcăm un interes în creștere pentru sectorul industrial, unde, spre exemplu, produsele de tip sale & lease back pot contribui la tranzacțiille din acest sector”, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.

Din punct de vedere al profilului cumpărătorilor, investitorii locali au rămas cei mai activi în primele nouă luni, cu 33% din totalul investițiilor, urmați de fondurile sud-africane, cu 30% și de investitorii americani, cu 12%.

„Intrarea pe piața din România a unor nume noi în primele nouă luni, precum White Star, Indotek și Morgan Stanley, a transmis un mesaj foarte pozitiv în rândul investitorilor interesați de România. Ne așteptăm ca în 2020 să vedem și alte companii care vor face primul pas în România și ne bucurăm să avem deja discuții în acest sens”, a adăugat Gijs Klomp.