Se semnează contractul pentru construcția autostrăzii Ploiești-Brașov

Asocierea China Communications Construction Company – Makyol Insaat Sanayi Turizm şi Comisia Naţională de Prognoză (CNP) au ajuns la un consens şi în această săptămână vor livra contractul pentru realizarea în parteneriat public-privat (PPP) a autostrăzii Ploieşti-Braşov, a declarat Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, citat de Agerpres.

.”În cursul zilei de sâmbătă, am avut o întâlnire cu domnul preşedinte Ghizdeanu, cu domnul Bogdan Pascu, cât şi cu alţi reprezentanţi de la Compania de Autostrăzi, împreună cu cele două firme care au venit la parteneriatul public-privat, mă rog consorţiul care a participat la Ploieşti-Braşov. Mă declar foarte fericit şi foarte bucuros să anunţ acest lucru: firma respectivă, împreună cu Comisia Naţională de Prognoză, au ajuns la un consens şi săptămâna viitoare vor livra contractul pentru elaborarea parteneriatului public-privat (PPP) pentru demararea proiectului Ploieşti-Braşov. S-au convenit toţi parametrii, tot ce ţine de partea economică, de partea tehnică, termenul când va fi implementat”, a spus Cuc.

Oficialul a subliniat că bugetul de stat nu va fi grevat de cheltuieli, pentru că o parte de 75% din suma acestui obiectiv va fi adusă de partenerul privat.

„Ştiţi că noi am mers pe două paliere în acest proiect. Am spus: care va ieşi mai repede, pe acela se va merge. S-a mers în prima fază pe parteneriatul public-privat, după aceea el a fost desemnat şi obiectiv strategic de interese naţional în condiţiile în care această firmă nu ar fi venit. Termenul a fost iniţial 26 septembrie, după aceea s-a prelungit la rugămintea celor două firme până pe 16 octombrie, ele dându-ne asigurări că vor transmite contractul final pentru autostrada Ploieşti-Braşov. Aşa s-a şi întâmplat. Săptămâna viitoare va fi livrat contractul şi eu sper să fie semnat cât mai curând. Este un proiect de care toată lumea are nevoie şi este un proiect tangibil, în condiţiile în care experienţa celor două firme, atât a celei din China, cât şi a celei din Turcia este foarte mare. Sunt firme care au experienţă şi au construit astfel de obiective respectându-şi termenii şi cu atât mai mult cu cât vorbim de un parteneriat public-privat, deci bugetul de stat nu va fi grevat de cheltuieli, pentru că partea de 75% din suma acestui obiectiv va fi adusă de partenerul privat”, a precizat acesta.

Răzvan Cuc a adăugat că, indiferent de modalitate, anul acesta contractul pentru realizarea autostrăzii Ploieşti-Braşov ar fi fost semnat.

„Am decis să mă implic în acest proiect, deşi Ministerul Transporturilor acorda doar suport tehnic pentru această negociere, dar m-am implicat pentru că este un proiect care anul acesta trebuia pornit într-un fel. Că-l porneam noi, printr-o încredinţare rapidă în urma declarării lui ca obiectiv strategic de interes naţional – lucru pe care îl aveam pregătit, pentru că făcusem toată legislaţia secundară care decurgea, hotărârile de guvern care veneau să reunească ce s-a aprobat în CSAT, dacă nu s-ar fi semnat contractul cu consorţiul chinezo-turc. Am avut discuţii cu ei înainte de 26 septembrie când le-am spus foarte clar: ‘Vă hotărâţi! Ori vreţi să-l semnaţi, ori dacă nu, nu ne mai ţineţi în loc!’ Nu aveam de unde să ştim în acel moment ce urma să se întâmple în Parlament, dar oricum decizia era luată: anul acesta, sub o formă sau alta, contractul era semnat”, a arătat Cuc..

Şeful de la Transporturi a precizat că acest contract trebuie aprobat prin Hotărâre de Guvern, dar nu a putut spune dacă actualul executiv îl va aproba sau următorul.

„Acest contract trebuie aprobat şi prin Hotărâre de Guvern. Din păcate, actualul a muncit şi actualul – dacă vom mai avea timp şi se poate da această HG, asta trebuie să o discut cu domnul secretar general al Guvernului, cu siguranţă o vom da noi. Dacă nu, lăsăm totul servit pe tavă viitorului guvern. Eu nu cred că infrastructura trebuie să devină o ambiţie şi un loc de dispută. Ceea ce vor primi pe tavă cred că ar fi bine să ducă mai departe viitorii guvernanţi, pentru că sunt proiecte de care România are nevoie. Nu trebuie să le desenăm harta cu autostrăzi, nu trebuie să mai pompăm bani, proiecte sunt de 10 miliarde de euro – o să vi le prezint în momentul când voi finaliza mandatul. Dar le ştiţi: Piteşti-Craiova, Piteşti-Sibiu, Centura Bucureştiului şi pe nord acum e lansată, autostrada Transilvania…”, a menţionat demnitarul.