FIEKR a abrobat investiții de 43 milioane de dolari la Petromidia

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), înfiinţat de KazMunayGas şi statul român, a aprobat construcția a două noi proiecte de investiţii în sectorul energetic din România, cu o valoare totală de circa 43 milioane dolari, unul pentru construcţia unei instalaţii de deparafinare pe platforma Petromidia şi al doilea pentru finanţarea proiectului de majorare cu peste 30% a producţiei de polimeri în cadrul diviziei de petrochimie a rafinăriei Petromidia, a anunţat Rompetrol.

Primul proiect vizează construcția unei instalații de deparafinare pe platforma Petromidia, care va permite rafinăriei o importantă îmbunătățire a procesului de obținere a carburanților diesel pe perioada de iarnă. De asemenea, integrarea noii instalații în fluxul tehnologic al rafinăriei va permite și o creștere a producției de combustibil special pentru aviație, dar și o consolidare a securității energetice pe plan local. Impactul instalației de deparafinare se va reflecta și într-o creștere semnificativă a aportului Rompetrol Rafinare la bugetul de stat (accize, TVA). Cu un termen de finalizare estimat pentru septembrie 2022, valoarea investițională a acestui proiect se ridică la aproximativ 35 milioane USD, contribuția directă a Fondului fiind de circa 30%, iar diferența urmând să fie atrasă din surse financiare locale și/sau internaționale.

Al doilea proiect major aprobat de FIEKR vizează finanţarea proiectului de majorare cu peste 30% a producţiei de polimeri în cadrul diviziei de petrochimie a rafinăriei Petromidia, unicul producător de profil din România.

Proiectul de consolidare şi creşterea a producţiei de polimeri urmăreşte conversia instalaţiei de polietilene de înaltă densitate (HDPE) într-o instalaţie de polipropilenă (PP). Astfel, capacitatea anuală de producţie PP se va majora de la 90.000 tone în prezent la 120.000 tone din 2022.

Conversia va permite consolidarea locurilor de muncă pentru 75 de angajaţi şi creşterea cu circa 0,5 milioane dolari a contribuţiei anuale a Rompetrol Rafinare către bugetul de stat.

Această investiţie se ridică la aproximativ 8 milioane de dolari şi va asigura alinierea producţiei la cererea de produse petrochimice din regiune. Cu termen de finalizare iunie 2021, proiectul va fi finanţat integral din resursele proprii ale Fondului.