FPSC, apel către constructori: Continuaţi activitatea, protejând angajaţii. Şomaj tehnic – doar pentru dificultăţi reale

Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) atenţionează că şomajul tehnic nu trebuie privit ca o facilitate de care toate firmele „trebuie să profite”, ci ca un sprijin celor care, în mod real şi demonstrabil, sunt forţaţi să acceseze acest ajutor. Recomandările FPSC pot fi citite mai jos.

Oricum, pe şantierele din România se lucrează în continuare, foarte puţine şi-au suspendat sau încetat activitatea, o activitate dublată de măsurile de protecţie actuale, impuse de guvern, a declarat într-un interviu acordat revistei Constructiv, Adriana Iftime, director general al FPSC – Federația Patronatelor Societăților din Construcții.

Directorul susţinea zilele trecute că doar 5% din muncitorii din construcţii a rămas fără contract în criza cauzată de coronavirus. Asta pentru că s-au raportat cele 19.000 de contracte de muncă întrerupte la circa 360.000 de muncitori din construcţii.

Amintim aici că FPSC, înfiinţată în anul 2006, este constituită din 5 patronate din domeniul construcțiilor:
• Patronatul Societăţilor din Construcţii – PSC
• Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă – PPTT
• Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice – UNRMI
• Asociația Română a Distribuitorilor de Metale – ARDIMET
• Patronatul Drumarilor din România.

Redăm mai jos recomandările FPSC

În contextul actual excepţional pe care îl traversăm datorită pandemiei Covid-19 Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) face un apel la responsabilitate pentru toţi angajatorii din sectorul construcţii .

Susţinem continuarea activităţii, acolo unde acest lucru este posibil şi solicităm angajatorilor să aibă în vedere următoarele recomandări:

1. Protecţia angajaţilor înainte de toate! Angajatorii trebuie să asigure echipament de protecţie sanitară şi materiale necesare spălării şi dezinfecţiei, să supravegheze şi să impună respectarea regulilor de prevenire a infestării cu Covid-19

2. Şomajul tehnic – ultima variantă! Statul asigură acest ajutor societăţilor care se află într-o reală dificultate, ca urmare a pandemiei. Şomajul tehnic nu trebuie privit ca o facilitate de care toate firmele „trebuie să profite”, ci ca un sprijin celor care, în mod real şi demonstrabil, sunt forţaţi să acceseze acest ajutor. Nu se cunoaşte modul în care se vor face ulterior verificările, dar estimăm că acestea vor fi extrem de serioase şi riscul unor amenzi substanţiale în cazul unor declaraţii neconforme cu realitatea, este unul extrem de mare.