Business Ergonomics by ROMEPS Vlad Voiculescu: “Eficiența energetică – un subiect sus, pe agenda tuturor”

ROMEPS a inițiat, începând din 21 mai, o serie de webinarii săptămânale care se adresează atât profesioniștilor din construcții, dar și beneficiarilor finali. Ideile și conceptele analizate și explicate se referă deopotrivă la necesitatea repornirii la capacitate maximă a construcțiilor, cât și la nevoia continuării investițiilor, în special după criza COVID – 19, cu atât mai mult cu cât sectorul construcțiilor se află în centrul relansării economice.

Prima ediție i-a avut ca invitați pe Vlad Voiculescu, co-fondator MagicCamp, și Mădălin Enache, inginer și general manager PROMET CONS, fiind găzduită de directorul executiv ROMEPS, Mihail Cătălin Ștefan.

În cadrul dezbaterii, Vlad Voiculescu a vorbit despre toate proiectele “Magic”, de la principiul inițial până la transformarea lor în realitatea de astazi: “Totul a pornit de la o idee care vine de peste ocean, de la Paul Newman, care a fondat prima tabără pentru copiii bolnavi de cancer, extinsă mai apoi într-o rețea globală, denumită Serious Fun. Asta fac și taberele Magic Camp – iau în serios distracția, începând cu 2014 și pentru mult timp de acum încolo. Extinderea noastră a fost una continuă și progresivă, pornind de la nevoile acestor copii: de la proiectul Magic Box, până la Magic Home, care înseamnă, astăzi, mai bine de 20 de case, în orașele mari din România, dar și la Viena și Chișinau.”

Magic Home este un proiect în care ROMEPS a fost onorat sa fie implicat, participând cu toată deschiderea și entuziasmul pe care fondatorii Magic, împreună cu întreaga echipa, le inspiră și le transmit prin generozitatea și energia lor.

Prezent în cadrul aceleiași întâlniri, inginerul Mădălin Enache, project managerul Magic Home Fundeni, a analizat lucrările de construcție din punct de vedere tehnic, ca model de bună execuție: “După 9 luni în care am așteptat autorizația ISU, sprijinul ROMEPS a venit exact atunci când era mai mare nevoie. Aveam multe elemente care nu corespundeau pe fațadă, iar contribuția voastră a venit, în special, prin prisma proiectului, datorită cerințelor ISU, care ne obligau să asigurăm un termosistem cu clasă de reacție la foc. În ceea ce privește standardul de casă pasivă pe care construcția îl atinge, acest lucru a devenit posibil datorită faptului că fațadele au fost placate cu EPS de 15 cm, deși, pe alocuri, casa este placată și cu polistiren expandat de 20cm. Consumurile energetice sunt reduse atât iarna, cât și în această perioadă, iar vara, datorită faptului că avem un termosistem cu o grosime nemaiântalnită, deși una de dorit, se asigură confortul necesar locuirii.”

Referindu-se la perioada pe care România o traversează și la contextul economic actual, invitații ROMEPS au vorbit și despre necesitatea eficientizării energetice la nivelul țării noastre. Astfel, Vlad Voiculescu consideră că este un subiect care trebuie să fie “sus, pe agenda tuturor, de la simplii cetățeni, care se gândesc cum să își eficientizeze cheltuielile, într-o perioadă în care veniturile vor scădea, dacă nu au scăzut deja, până la nivel politic, al autorităților publice, naționale și locale. Și asta din două perspective: pe de o parte, perspectiva costului și pe de altă parte din perspectiva mediului înconjurator. Pentru că cea mai ieftină energie nu este energia verde, ci este energia pe care nu o mai consumi. Să investești în termoizolare însemană să îți reduci consumul de energie termică. Și pentru orice clădire am face un calcul, acesta arată că în câțiva ani îți recuperezi investiția. Și sunt puține investiții pe lumea asta pe care le putem recupera în atât de scurt timp. Investiția în izolarea casei parintești de la Brănești, pe care am realizat-o acum 15 ani, am recuperat-o în 6,7 ani. Iar diferența la facturi s-a văzut imediat. Am făcut termoizolarea încă de la început, am investit cu cap și ne bucurăm în continuare de confortul pe care îl oferă.”

Din perspectiva inginerului constructor, Mădălin Enache consideră că “fabrica aceasta, numita construcții, nu ai cum să o oprești”, indiferent de provocările apărute de-a lungul timpului, raportându-ne inclusiv la această perioadă. “Nu poți spune STOP, astăzi ne oprim. Meseria mi-a demonstrat de-a lungul timpului că teoria pe care am dezvoltat-o este una corectă: în general, noi proiectăm o casă pentru o exploatare de 50 de ani. Ce facem dacă o termoizolăm? Reducem costuri. Investiția în termoizolare ar trebui să devină o prioritate pentru constructori întrucât confortul general al unei case este dat de o anvelopare cu un sistem complet și complex. Mentenanța se reduce semnificativ. ROMEPS garantează produse de o anumită calitate. O dată prin certificatul de calitate de la producător, iar mai apoi prin declarația de performanță. Renovările și reabilitările de locuințe vechi au demonstrat rezistența în timp a polistirenului expandat. Totul se reduce la respectarea unor timpi de punere în operă a materialelor, a unor timpi de aplicare. Iar fiecare 2cm – 3cm de polistiren expandat în plus contează pentru că, în 5 – 6 ani, recuperarea costurilor de termoizolare este una certă.”

Webinarul ROMEPS “Business Ergonomics” va avea loc săptămânal, în fiecare joi, cu invitați atât din mediul privat, cât și din mediul public.

“Ne dorim să asigurăm platforma de comunicare, conexiunea dintre mediul privat și factorii decizionali de la nivelul autorităților competente. Întâlnirea de săptămâna trecută a fost una extrem de interesantă și de mobilizatoare pentru noi, atât din punct de vedere al invitaților, cât și al feedback-ului pe care l-am primit ulterior. Simțim nevoia autentică a antreprenorilor, în special din domeniul construcțiilor, de a recepționa informații din piață și de a comunica eficient cu autoritățile, astfel încât repornirea economiei să fie una de profunzime. Iar reconstrucția României după perioada pandemiei înseamnă, înainte de toate, planuri și strategii bine definite. ROMEPS rămâne alături de parteneri, asigurându-i în continuare de profesionalism și implicare. Pentru că depinde de noi toți, de solidaritatea și unitatea noastră, să punem din nou România în mișcare.” (Mihail Cătălin Ștefan – Director Executiv ROMEPS).

Pentru a urmări în întregime dezbaterea și pentru a rămâne conectați la viitoarele întâlniri demarcate de ROMEPS, puteți accesa pagina de facebook a Asociației: https://www.facebook.com/romeps/?eid=ARAJKCOCo2lxnXKZTt024NYTLbpvPqkm5rc183Y24615Fv3m-QxpYxfiv_MXTeMmAu7On62DddXcEsV7.

Despre ROMEPS:

 Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) a fost înfiinţată în anul 2004, din 2011 activând sub această denumire. Asociaţia îşi propune să promoveze pe piaţa din România un standard de calitate pentru producătorii de polistiren şi să vegheze la respectarea reglementărilor. Împreună cu partenerii noştri, Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat şi Asociaţia Română de Dreptul Construcţiilor, ne propunem să dezvoltăm programe de creştere a nivelului lucrărilor în construcţii şi să menţinem un dialog constant şi susţinut cu autorităţile.