Consis Proiect, singurul ofertant pentru realizarea SF privind construcția căii ferate Brașov-aeroportul Ghimbav

Consis Proiect este singura companie care a făcut o ofertă pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind construcţia racordului feroviar la Aeroportul Internaţional Braşov Ghimbav. Dosarul este în prezent în etapa de evaluare. Potrivit caietului de sarcini, acest studiu va fi realizat într-o perioadă de 12 luni, iar valoarea estimată este de 1,2 milioane de lei.

Evaluarea tehnică și financiară a ofertei are ca dată limită 10 iulie 2020, potrivit informațiilor disponibile în sistemul electronic de achiziții publice, scrie Club Feroviar.

Investiţia constă în realizarea, legăturii feroviare între Gara Braşov şi Aeroport, linia de cale ferată dezvoltându-se pe actualul traseu Braşov – Bartolomeu – Ghimbav, din care se va desprinde la ieşirea din staţia Ghimbav, pe un traseu nou de aproximativ 2,5 km, până în dreptul aerogării.linia ferată spre Aeroportul Brașov CFR închiriază Gara Brașov ceferist brașovean Gara Braşov se modernizează restricții de viteză la Brașov

În cadrul acestui studiu de fezabilitate va fi analizată şi posibilitatea, într-o a doua etapă, a electrificării liniei de la Braşov la Aeroport, respectiv realizarea unui studiu de traseu care să racordeze această linie la viitorul terminal multimodal de la Feldioara. Linia de racord va avea accesibilitate directă în aeroport şi dinspre Făgăraş, oferind astfel posibilitatea de conectivitate la aeroport şi a pasagerilor din zona Sibiu şi Țara Făgăraşului.

Dacă se va realiza, va fi vorba de prima investiţie de acest gen din România, după conexiunea feroviară aflată în construcţie la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni.

„În contextul edificării Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav, investiţie de referinţă, unică în perioada postrevoluţionară în construcţia de aeroporturi în România, demarată la iniţiativa Consiliului Judeţean, administratorul infrastructurii feroviare române a aderat la acest proiect prin introducerea în programul de investiţii al Companiei de Căi Ferate a realizării unui racord feroviar care să conecteze municipiul Braşov la viitorul aeroport. Braşovul va deveni primul oraş din provincie care va beneficia de accesibilitate directă la aeroport prin intermediul unei legături feroviare, fapt care va genera un flux de călători important pentru ambele moduri de transport. Oraşul ar putea beneficia de această investiţie în aproximativ trei ani, în condiţiile în care acest studiu va fi finalizat în vara anului viitor”, a declarat directorul general CFR SA, Ioan Pintea, citat de site-ul local Bună Ziua Brașov.

Contractul, în valoare de 11,3 milioane de lei, fără TVA, este finanțat din fonduri europene nerambursabile, în cadrul programului POIM 2014-2020.