GSP Power ridică o centrală electrică pe terenul fostului Combinat de Apă Grea

Romgaz și GSP Power au semnat un memorandum pentru construcția unei noi centrale pe gaze de 150 MW, cu o eficiență de 48%, si a unui parc fotovoltaic de 50 MW, pe terenul actualei centrale de la Halânga, de lângă Drobeta Turnu Severin.

“Este vorba despre un proiect pilot modern, o noutate chiar la nivel european, unde se va produce energie electrică pe gaz, complementară cu energie verde, ulterior urmând să trecem și la producerea de energie verde cu hidrogen. Vom reuși să renaștem această platformă industrială și cred că în jur de 2 ani acest proiect va fi realizat. Vă spun vouă celor de la Romgaz și GSP Power că mă voi ține de voi ca să realizați acest proiect. Prin ceea ce facem vrem să renască industria energetică românească. Vom avea la Halânga o centrală modernă, prin care vom reduce emisiile de CO2 și dacă se va dovedi un model de succes, ceea ce cred că va fi, vom replica în toată România”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Oficialii Romgaz nu au dezvăluit care va fi valoarea investiției la Halânga, menționând că urmează faza studiului de fezabilitate. Virgil Popescu a estimat însă că e vorba de o investiție de sute de milioane de lei, ceea ce va duce la crearea a sute de locuri de muncă.
La Halânga a existat până în urmă cu câțiva ani Combinatul de Apă Grea, care a dat faliment.