O asociere de șase firme va construi Muzeul Copilului la Alba Iulia

Contractul privind construirea unui muzeu al copilului la Alba Iulia a fost obținut de către o asociere de şase firme. Valoarea totală a investiţiei este de 9,21 de milioane de lei, scrie Ziarul Unirea.

Clădirea va fi construită în cartierul Tolstoi din Alba Iulia, pe strada Marcus Aurelius. Contractul a fost obţinut de societăţile Adal Solutions SRL, Transilvania Prest Solutions SRL, Arhitect Mahda, Delta Design Experience SRL, Proinstal SRL şi Compact Construct SRL.

Potrivit studiului de fezabilitate, „Complexul multifuncţional” este un loc de joacă interactiv, adresat în principal copiilor, fiind în acelaşi timp un loc în care şi adulţii pot interacţiona cu exponatele şi pot participa la activităţile oferite în acest centru. Complexul va avea impact atât la nivel de prezentare a inovaţiei, cât şi la nivelul câmpului educaţional.

Prin proiect se propune executarea unei construcţii cu regim de înălţime D+P+E, amplasată în limita de proprietate a beneficiarului cu suprafaţa construită de 1.191 mp şi suprafaţa desfăşurată de 2.418,87 mp.

Construcţia va avea următoarele funcţiuni:

– Demisol – grupuri sanitare, ateliere, spaţii de depozitare, oficiu;

– Parter – foaier, sală de spectacole, spaţiu expoziţional, depozit, modul comercial (cafenea/ magazin), ateliere creative, terasă exterioară;

– Etaj – ateliere, mediateca, zonă expoziţională temporară


Primul contact cu clădirea va fi asigurat de o grădină verticală poziţionată în zona accesului, a cărei geometrie conduce vizitatorul spre foierul dezvoltat pe două nivele (parter şi etaj 1). De aici se va realiza distribuţia vizitatorilor înspre zone diferite, delimitate prin mobilier şi partiţii uşoare mobile. Astfel, parterul adăposteşte zona de expoziţii temporare şi permanente, zona de ateliere creative, zona de cafenea şi spaţiu comercial tematic, zona sălii auditoriu, în care se pot desfăşura activităţi cu un public numeros şi accesul spre celelalte nivele, se arată în publicația amintită.

Dacă spaţiile de la nivelul parterului descriu un parcurs dinamic, astfel încât atenţia şi curiozitatea să fie stimulate în permanenţă, la etajul 1, se propune gruparea unui număr redus de funcţiuni (expoziţie temporară, ateliere creative şi centru de documentare/mediatecă), pentru a crea un cadru mai intim, propice relaxării şi contemplării.

Fiindcă parterul şi etajul 1 sunt dedicate funcţiunilor cu publicul, la demisol se vor dezvolta spaţiile tehnice, necesare bunei funcţionări a clădirii, şi anume atelier şi spaţiu tehnic, spaţiu de depozitare şi toaletele publice şi ale personalului. Accesul principal se va face pe strada Septimius Severus, pe latura de Vest a centrului, iar cel secundar pe latura Nordică a centrului multifunctional propus. Se va amenaja o suprafaţă dalată cu dale de beton prefabricate, pentru trafic uşor (pietonal), în suprafaţă de de 227,77 mp, incluzând şi terasa amenajată pentru cafeneaua/magazin prevăzută la parterul clădirii.

În incintă, local, se vor amenaja zone plantate cu flori ornament (trandafiri şi alte flori de sezon) în conlucrare cu arbuşti de coroană şi talie mică şi medie. Intercalat acestora, va rămâne zona verde (gazon). Suprafaţa acestor amenajări, va fi de aproximativ 700 mp.