CTP: 235 mil. € pentru finalizarea construcțiilor planificate în 2021

La finalul anului 2020, în portofoliul dezvoltatorului CTP erau peste 740.000 mp în faza de construcție, urmând să fie gata în 2021. Dintre aceștia, 63% erau deja închiriați clienților existenți, dar și celor noi din portofoliul CTP. Compania va aloca 235 milioane de euro pentru finalizarea construcțiilor planificate în 2021.

CTP, cel mai mare dezvoltator și proprietar de spații logistice din Europa Centrală și de Est, anunță o creștere anuală a portofoliului său de peste 15% și un venit anual rezultat din închirierea spațiilor de 344 milioane de euro la finalul lui 2020.
Vorbim despre un venit alcătuit din chirii și care include venituri din servicii (chiria de bază + alte venituri din chirii + venituri extra pentru îmbunătățirile tehnice aduse + servicii administrative). Cu un portofoliu de 6,3 milioane mp și alți 740.000 mp în construcție, CTP își întărește poziția de lider în dezvoltarea și deținerea de proprietăți logistice în Cehia, România și Serbia, și anunță, în același timp, expansiunea în Austria, Polonia și Bulgaria.

“Anul trecut a fost unul din cei mai buni pentru CTP din perspectivă de business. În ciuda contextului pandemic, am reușit să creștem în mod semnificativ. CTP are, în prezent, 22 de ani de creștere organică neîntreruptă și profitabilă, iar portofoliul nostru va depăși 7 milioane mp până la finalul lui 2021, urmând ca, în 2023, să ajungă la 10 milioane mp,” a declarat Remos Vos, CEO CTP.

Rezultatele bune ale CTP în 2020 s-au bazat pe creșterea continuă a sectorului e-commerce, care s-a dezvoltat într-un ritm rapid ca urmare a schimbărilor produse de pandemie. În acest context favorabil, CTP deține acum capacitatea de a construi noi spații logistice și se bazează, pentru aceasta, pe un potențial de a dezvolta și a închiria 5,4 milioane mp de suprafață închiriabilă în principalele țări din CEE.
Peste 65% din proprietățile disponibile se află în parcurile deja existente ce oferă oportunități de dezvoltare profitabile și cu risc scăzut pentru CTP în anii ce vor urma. Peste 82% din proprietăți se află în capitalele orașelor din regiunea CEE sau în orașele mari, în acord cu strategia pe termen de dezvoltare a companiei.

La finalul lui 2020, peste 740.000 mp se aflau în faza de construcție, urmând să fie finalizați în 2021. Dintre aceștia, 63% erau deja închiriați clienților existenți, dar și celor noi din portofoliul CTP. Compania va aloca 235 milioane de euro pentru finalizarea construcțiilor planificate în 2021. La sfârșitul anului 2020, bugetul CTP pentru finanțarea acestor construcții se afla peste pragul necesar finalizării acestora.

“Peste 80% din noile tranzacții pe care le încheiem provin din baza noastră de clienți. În acest moment, ne bucurăm de o perioadă medie de 6 ani pentru fiecare contract încheiat. Ne extindem în mod continuu suprafața totală închiriabilă, în mare parte, pentru a răspunde nevoilor de extindere ale clienților noștri, fie în cadrul aceluiași parc, fie într-o altă regiune,” explică Richard Wilkinson, CFO al CTP.

În 2020, CTP și-a crescut cota de piață în cadrul celor cinci piețe principale din regiunea CEE – Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Serbia, consolidându-și poziția de lider din punct de vedere al suprafeței închiriabile.

CTP a încheiat, de curând, două tranzacții strategice:
• Parteneriatul cu dezvoltatorul local MDC² din Polonia, unde CTP își propune să își dezvolte un portofoliu de parcuri logistice full-service la cele mai înalte standarde de calitate, cu o suprafață totală de 1,75 millioane mp, până la finalul lui 2025. Construcția primelor trei proiecte va începe în primul trimestru al lui 2021 în regiunile Varșovia și Katowice ca urmare a unei investiții totale de aproximativ 200 milioane de euro doar pentru anul acesta. Parteneriatul cu o echipă alcătuită din profesioniști la nivel local, care cunosc foarte bine piața, va ajuta CTP să își consolideze rapid poziția pe piața logistică din regiunea CEE.
• Cea de-a doua tranzacție strategică are loc în Austria, unde CTP a achiziționat terenuri în mai multe părți din jurul Vienei, iar primele activități de dezvoltare vor începe pe parcursul acestui an.

Pentru a-și continua planurile de expansiune, CTP va folosi, pe lângă profitul reținut din activitatea sa, și finanțarea obținută prin intermediul emisiunilor de obligațiuni verzi. Primele două obligațiuni au fost emise în lunile octombrie și noiembrie ale anului trecut, cumulând, în total, peste 1 miliard de euro. Aceasta a fost cea mai mare obligațiune emisă de o companie dezvoltatoare de parcuri logistice din istorie și a atras interes semnificativ în rândul investitorilor, tranzacțiile fiind în desfășurare și în prezent.